Mainos
Mainos

Hallitus kaavailee alkolukkoa jokaisen rattijuopon autoon

Hallitus kaavailee alkolukosta pakollista rattijuopumukseen syyllistyneille heti ensimmäisestä rattijuopumustuomiosta lähtien.

Rattijuopumuksesta tuomittu saisi ajaa jatkossa vain alkolukolla varustettua autoa. Alkolukko määrättäisiin pakolliseksi jo ensimmäisestä rattijuopumustuomiosta. Lukko olisi näin hankittava esimerkiksi omaan autoon.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) asettaa työryhmän valmistelemaan lakiluonnosta pakollisesta alkolukosta rattijuopoille. Sillä on aikaa vuoden 2011 loppuun.

Lakisuunnitelmaa perustellaan rattijuopumusten suurella määrällä. Suomessa todettiin viime vuonna 23 000 eri asteista rattijuopumustapausta

Tällä hetkellä alkolukkoja on käytössä noin 2000. Sen käyttöön suostuminen on ollut ajokiellon eli kortin kuivumaan ottamisen vaihtoehto. Ensi vuoden alusta alkolukko tulee pakolliseksi tilausajona tehtävissä koulu- ja päivähoitokuljetuksissa.

Vuonna 2009 poliisin tietoon tuli noin 23 000 rattijuopumistapausta, joista noin puolet oli tärkeitä. Alkolukko maksaa noin 1500 euroa. Vehviläisen mukaan Suomi ajaa EU:ssa sen saamista vakiovarusteeksi uusiin autoihin.

Myös liikenteen promillerajojen alentamista mietitään. Vehviläisen omasta mielestä olisi hyvä antaa signaali, että autolla ei saisi ajaa, jos on nauttinut yhtään alkoholia. Rajaksi hän haluaa 0,2 promillea nykyisen 0,5:n sijasta ja vesiliikenteessä 0,5 nykyisen yhden promillen sijasta. Hallitus ei kuitenkaan vielä ole tiukentamassa rajoja.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme