Mainos
Mainos

Hallitus käynnistämässä laajan alkoholiohjelman

Hallitus aloittaa ensi vuonna ennätyslaajan alkoholihaittojen ehkäisyohjelman. Ohjelmasta toivotaan vastavoimaa alkoholijuomien tuleville hinnanalennuksille.

Samalla, kun alkoholin hinta on alkuvuonna tippumassa reippaasti, viinan kiroja halutaan hillitä nykyistä tehokkaammin. Vuosien 2004-2007 alkoholipoliittiseen ohjelmaan ollaan sisällyttämässä ainakin ravintoloiden aukioloa rajoittavia muutoksia. Samalla mietitään ilmoitusvelvollisuutta ulkomailta oman käyttöön tuotavista alkoholijuomista.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle muutaman viikon kuluessa luovutettavassa selvityksessä esitetään mallia, jossa ravintolat joutuisivat sulkemaan ovensa entistä aiemmin - mutta porrastetusti.

-Myöhäistä ravintoloiden aukioloa joudutaan käsittelemään haittanäkökulmasta, josta katsottuna myöhäinen anniskelu poikkeusluvalla kolmeen tai neljään on riski. Jos hallituksen tavoitteena on alkoholihaittojen vähentäminen, on selvää, että jotain tälle (ravintoloiden aukiololle) on tehtävä, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuomisen mukaan on perusteetonta pelätä, että kaikki ravintolat suljettaisiin jo kahdelta, niin kuin julkisuudessa on ennustettu.

-Vielä ei ole päätetty, mikä ravintola saisi olla auki kolmeen tai neljään. On silti ilmeisen järkevää edelleen eriyttää aukioloaikoja, ettei kävisi kuten Britanniassa, jossa pubit menivät yhdeltätoista kiinni ja yht'äkkiä kansa oli kännissä kaduilla, Tuominen muotoilee.

Kulutus nousu ehkä väliaikaista


Valmistelijan pöydällä yhä olevan hallituksen alkoholipoliittisen ohjelman pohjaksi valtioneuvosto hyväksyi tänään periaatepäätöksen alkoholipolitiikan linjauksista. Sen mukaan hallitus sitoutuu alkoholihaittoja ehkäisevän ohjelman tekoon ja vaalimaan väestön terveyttä.

Valtioneuvoston tavoitteisiin kuuluu niin alkoholista johtuvan väkivallan, tapaturmien kuin kuolemienkin karsiminen. Hallitus uskoo, että tulevina vuosina olisi saumaa kääntää jopa alkoholinkulutus laskuun.

-Näin siitäkin huolimatta, että viinaverojen tippuessa alkoholin kulutuksen arvioidaan yltävän nykyisestä seitsemästä ja puolesta litrasta kansalaista kohti lähes kymmeneen litraan. Tavoitteena on, että sinne se ei ainakaan jäisi, Tuominen esittää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme