Mainos
Mainos

Hallitus muuttaa matalapalkkatuen ehtoja

Tuen edellytyksenä olevien työtuntien määrä kasvaa, mutta samalla tuettavien työntekijöiden ikäraja laskee.

Hallitus aikoo muuttaa suunnitellun matalapalkkatuen ehtoja. Tuen saamiseksi edellytetään lähes täyttä työaikaa, mutta samalla tuen piiriin otetaan myös 54-vuotiaat. Budjettiriihessä sovittiin, että tukea saisivat 55-vuotiaat ja tätä vanhemmat.

Tuntirajan kiristämisellä halutaan estää se, että työnantajat alkaisivat lyhentää matalapalkkaisten työntekijöidensä työaikaa saadakseen heidät tuen piiriin, kerrotaan hallituslähteistä.

Tuki on nyt tarkoitus suunnata työnantajille, jotka palkkaavat vähintään 54-vuotiaan työntekijän ainakin 140 tunniksi kuukaudessa. Budjettineuvotteluissa tuntirajaksi sovittiin 120.

Hallituksen on määrä antaa matalapalkkatukea koskeva lakiesitys eduskunnalle perjantaina. Uusista suunnitelmista kerti Ylen tv-uutiset. Ylen mukaan tukea saavien määrän arvioidaan muutoksen vuoksi nousevan 70 000:sta 95 000:een.

STT:n tietojen mukaan ns. kolmen kopla eli pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ja ympäristöministeri Jan Erik-Enestam sopivat asiasta viime viikolla Heinäluoman esityksen perusteella.

Hallitus sopi uudesta matalapalkkaisen työn tukimallista alun perin alkukesästä. Yli 54-vuotiaiden työntekijöiden työllistymistä päätettiin tukea ns. Holm-Vihriälän mallin mukaisella porrastetulla työnantajamaksujen alennuksella. Tukeen päätettiin käyttää sata miljoonaa euroa. Mallin yksityiskohtia hiottiin budjettiriihessä elokuun lopulla.

SAK ja sen jäsenjärjestöt ovat korostaneet, ettei tukimalli saa luoda yrityksille kannustimia pilkkoa työsuhteita tai keinotella palkkasummilla esimerkiksi vuokratyötä lisäämällä. Vasemmistoliitto on puolestaan katsonut, että työnantajamaksujen alentaminen matalapalkka-aloilla luo vain lisää köyhiä, joille työstä saatu palkka ei riitä elämiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme