Mainos
Mainos

Hallitus näytti vihreää ammattikorkeauudistukselle

Hallitus laittoi keskiviikon iltakoulussaan vauhtia ammattikorkeakoulu-uudistukseen.

Hallitus totesi uudistuksen tärkeäksi ja sen toteutustavan hallitusohjelman tavoitteiden mukaiseksi. Uudistus toteutetaan kuntien ja valtion välisessä rahoitussuhteessa kustannusneutraalisti. Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) kertoi iltakoulun jälkeen, että muoto jätettiin vielä auki.

– Se on iso kysymys, koska se käytännössä tarkoittaa noin 550 miljoonan euron siirtymistä kunnilta valtiolle. Todettiin, että selvitetään vielä tiettyjä yksityiskohtia sen osalta.

Gustafssonin mielestä iltakoulukäsittely antaa hyvän pohjan ammattikorkeakoulu-uudistuksen jatkovalmistelulle ja toteutukselle. Erityisen tärkeänä hän piti hallituksen sitoutumista ammattikorkeakoulujen vakavaraisuuden vahvistamiseen finanssisijoituksilla.

– Siihen ei otettu vielä kantaa, mitä se taloudellisesti sitten olisi.

Leikkauksista pidetään kiinni

Ammattikorkeakoulujen rahoitusta on tarkoitus leikata 126 miljoonalla eurolla. Koulujen rehtorit ovat pitäneet siedettävänä 79 miljoonan euron leikkaustasoa. Gustafsson sanoo kuitenkin, että leikkausten suuruusluokasta joudutaan pitämään kiinni.

– Kun ei tämä taloustilanne ainakaan tällä hetkellä näytä siltä, että olisi varaa löysyyteen vaan pikemminkin päinvastoin.

Uudistuksen myötä ammattikorkeakoulut muuttuvat osakeyhtiöiksi. Gustafssonin mukaan uusien ammattikorkeakoulujen toimiluvista päättäisi valtioneuvosto asetuksella, jossa luetellaan ammattikorkeakoulut ja niiden koulutusvastuut. Oppilaitoksissa on pidetty turvallisempana koulujen mainitsemista lain tasolla, mutta hallitusneuvotteluissa ei löydetty tästä yksimielisyyttä.

– Tästäkin keskusteltiin, mutta nähtiin, että valtioneuvoston asetus on asiallisesti ottaen yhtä merkittävä kuin lakikin, Gustafsson selvitti.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme