Mainos

Hallitus pitää opintorahan ennallaan

Opintorahaan ei tule korkeakouluopiskelijoiden vaatimaa 15 prosentin korotusta. Alle 20-vuotiaiden, perheettömien toisen asteen opiskelijoiden opintotuki sen sijaan nousee, koska vanhempien tulorajaa korotetaan.

Hallitus ei aio esittää vaadittua 15 prosentin korotusta opintorahaan. Opintotukiasioista vastaavan ministerin Tanja Saarelan mukaan korotus maksaisi 70 miljoonaa euroa, eikä tällaista rahasummaa ole käytettävissä.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma muistutti puolestaan eduskunnan sitoumisesta menokuriin, vaikka sillä on budjettivalta.

Opiskelijan vanhempien tuloraja nousee

Opiskelijan vanhempien tulorajoja korotetaan marraskuussa 15 prosentilla, mikä nostaa noin 28 000 opiskelijan opintotukea keskimäärin 20 eurolla kuukaudessa, tiedottaa Kansaneläkelaitos.

Opintotuen korotus koskee alle 20-vuotiaita, perheettömiä toisen asteen, pääasiassa lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten, opiskelijoita. Korotuksen määrä vaihtelee muutamasta eurosta vajaaseen sataan euroon kuukaudessa. Tuen muutoksesta ilmoittaa opiskelijoille Kela.

Eduskunnan keväällä hyväksymä opintotukilain muutos korottaa opiskelijoiden vanhempien tulorajoja. Muutoksen myötä nousevat pienituloisille tarkoitetun korotetun opintorahan tulorajat sekä ne tulorajat, joilla opintotukea myönnetään alennettuna.

Edellisen kerran tulorajoja korotettiin vuonna 1993, jonka jälkeen keskimääräinen ansiotaso on noussut 55 prosenttia. Opintotukea maksetaan kuukausittain noin 240 000 opiskelijalle, joista noin 12 prosenttia saa korotuksen.

Opintotukimuutoksen jälkeen opiskelijalla on oikeus täysimääräiseen opintorahaan ja asumislisään, jos vanhempien vuositulot ovat enintään 3 1400 euroa. Nykyinen tuloraja on 27 300 euroa. Jos vanhempien tulot ylittävät tulorajan, opintotuen määrää alennetaan. Mikäli vanhempien vuositulot ovat vähintään 47 000 euroa, opintotukea ei myönnetä lainkaan. Nykyisin tukea ei myönnetä, jos vanhempien vuositulot ovat 40 900 euroa tai enemmän.

Muutos nostaa myös korotetun opintorahan tulorajoja. Korotettua opintorahaa voidaan myöntää vanhempansa luona asuville tai alle 18-vuotiaille itsenäisesti asuville opiskelijoille, joiden vanhemmat ovat pienituloisia. Täysimääräisen korotuksen saa, kun vanhempien tulot ovat enintään 15 900 euroa vuodessa. Jos tulot ylittävät rajan, opintotuen korotus pienenee. Korotusta ei myönnetä vuositulojen ylittäessä 30 000 euroa. Nykyinen raja korotuksen myöntämiselle on 26100 euroa vuodessa.

Korotusta tulee myös kansanopiston tai liikunnan koulutuskeskuksen maksullisella linjalla opiskelevalle opiskelijalle, joka asuu oppilaitoksen asuntolassa. Hänen asumislisäänsä korotetaan 30 eurolla. Asumislisä on marraskuusta alkaen 88,87 euroa kuukaudessa. Asumislisän korotuksen saa ilman hakemusta 1350 opiskelijaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot