Mainos
Mainos

Hallitus pohtii sote- ja maakuntauudistuksen aikatauluja – siirretäänkö maakuntavaaleja?

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta vastaavat ministerit kokoontuvat tänään pohtimaan uudistuksen aikatauluja.

Perustuslakivaliokunnan viimeviikkoisen lausunnon jälkeen soten valinnanvapauslaki vaatii täydentävän esityksen ja uuden lausuntokierroksen.

Virkamiehet ovat valmistelleet ministereille mahdollisia etenemismalleja. Valinnanvapauslain täydentävä esitys voi vaikuttaa myös tammikuulle suunniteltujen maakuntavaalien aikatauluun, jos hallitus jatkaa eri esitysten käsittelyä yhdessä.

Vaaleja voidaan joutua siirtämään, jos soten valinnanvapauslainsäädäntö ei valmistu marraskuun alkuun mennessä. Hallitus on pitänyt kiinni maakuntauudistuksen ja valinnanvapauslain käsittelemisestä yhtä aikaa.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan marraskuun ensimmäinen päivä maakuntauudistuksen lainsäädännön on oltava valmis, jotta vaalit voisi järjestää tammikuussa.

Sote- ja maakuntauudistusten projektinjohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti arvioi viime torstaina perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, että jos soten valinnanvapaus tarvitsee uuden lausuntokierroksen, laki on valmis aikaisintaan marraskuussa.

Hallituksen ministeritrio sopi perjantaina, että soten valinnanvapauslaki vaatii täydentävän esityksen lisäksi uuden lausuntokierroksen.

Vaalit vähintään huhtikuulle

Jääskeläisen mukaan maakuntavaalit kannattaa siirtää vähintään huhtikuulle, jos vaaleja pitää siirtää. Nykysuunnitelman mukaan maakuntavaalit on määrä järjestää tammikuun lopulla presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä.

– Ihmiset ovat juuri äänestäneet, joten äänestäjät tarvitsevat pienen hengähdystauon. Vaalien sijoittaminen on poliittinen päätös, eli olisiko vaalit huhti-toukokuussa vai mennäänkö syksylle, Jääskeläinen sanoi tiistaina mahdollisesta vaalien siirtämisestä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme