Mainos
Mainos

Hallitus pohtii tulehtunutta työmarkkinatilannetta järjestöjen kanssa keskiviikkona

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ottaa tulehtuneen työmarkkinatilanteen esille talousneuvoston kokouksessa ensi viikon keskiviikkona.

Talousneuvostossa ovat edustettuina myös työmarkkinakeskusjärjestöt.

Työmarkkinoilla on viime aikoina kuohunut, sillä neuvottelut vientivetoisesta palkkamallista ovat kariutuneet. Tämä tietää sitä, että palkoista ja työehdoista neuvotellaan ensi syksynä liittokohtaisesti. Huolena on, että liittokierroksella syntyy palkankorotuskilpailu, joka vaarantaisi Suomen kilpailukyvyn ja talouskasvun.

Hallitus oli edellyttänyt kilpailukykysopimuksessa, että liitot valmistelevat ensi syksyksi vientivetoisen Suomen mallin. Palkkamaltti ja Suomen malli olivat tärkeä syy siihen, että hallitus suostui noin 500 miljoonan euron veronkevennyksiin.

Tunnelma työmarkkinoilla kiristyi, kun työnantajakeskusjärjestö EK irtisanoi keskiviikkona joukon keskusjärjestösopimuksia, jotka koskevat muun muassa luottamusmiesten asemaa, irtisanomisia ja lomautuksia. EK:n ilmoitus hermostutti ja jopa suututti palkansaajapuolella. Palkansaajakeskusjärjestöt esittivät, että irtisanottujen sopimusten sisältö neuvoteltaisiin osaksi liittokohtaisia sopimuksia jo ennen syksyn työehtoneuvotteluja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme