Mainos
Mainos

Hallitus puolusti perhepolitiikkaansa

Hallitus vastasi tänään keskustan perhepoliittiseen välikysymykseen. Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran mukaan lapsiperheiden menettämistä tulonsiirroista koituneet säästöt on siirretty palveluihin.

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara vastasi tänään keskustan tekemään välikysymykseen perhepolitiikan säästötoimista.

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara myöntää, että lapsiperheet ovat menettäneet tulonsiirtoina maksettavia perhetukia Paavo Lipposen hallitusten aikana. Soininvaaran mukaan tulonsiirroissa tehdyt säästöt on kuitenkin siirretty palveluihin tietoisen politiikan seurauksena. Tänä aikana on mm. toteutettu subjektiivinen oikeus päivähoitoon, saatettu voimaan esikoulu-uudistus ja lisätty koulujen valtionosuuksia.

Soininvaara vastasi tänään eduskunnassa keskustan perhepoliittiseen välikysymykseen. Siinä hallitusta syytettiin tukien rajuista leikkauksista ja tivattiin keinoja lapsiperheiden sosiaalisen pahoinvoinnin vähentämiseen.

Soininvaaran mukaan vuosina 1995 ja 1996 leikattiin perhepoliittisia tulonsiirtoja yhteensä noin 2 miljardilla markalla. Lasten päivähoito laajeni vuoden 1996 alusta koskemaan kaikkia alle kouluikäisiä lapsia. Kuluvan vuoden elokuun alusta kunnilla on ollut velvollisuus järjestää myös esiopetusta. Peruspalveluministeri muistutti myös yleissivistävän koulutuksen määrärahojen huomattavasta kasvusta ensi vuonna. Hän arvioi, että kaiken kaikkiaan yhteiskunnan tuli lapsiperheille on suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 1995.

Lapsiperheiden köyhyyden yleistymisen takana Soininvaara näki työttömyyden. Sen vuoksi hallitus esittää talousarviossa työmarkkinatuen lapsikorotusten nostamista. Hallitus aikoo palata perusteellisemmin lapsiperheiden asemaan maaliskuussa, kun eduskunnalle annetaan lapsipoliittinen selonteko.

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho muistutti olemassaolevista erilaisista perhevapaista. Niitä koskevat valinnat perustuvat usein näkemyksiin vastuun ja vanhemmuuden jakamisesta. Hän korosti, ettei vanhemmuuteen kasvamista ja siihen liittyvää vastuun oivaltamista voida kirjoittaa lakiin.

Perhepolitiikassa alkoi nälkäkuuri


Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Tanja Karpela arvosteli kärkevästi hallitusta väärän ja lapsia vaurioittavan politiikan harjoittamisesta.

-Kun Lipposen hallitus tuli valtaan, alkoi perhepolitiikassa nälkäkuuri, hän sanoi.

Karpelan mukaan hallituksen leikkauslinja on lisäksi ollut harvinaisen yksimielistä ja jääräpäistä. Hallituksen on Karpelan mielestä vastattava lapsiperheiden hätään rahalla. Vain se kääntää perheiden aseman paremmaksi. Ellei hallitus tätä tunnusta, ei sillä ole oikeutta jatkaa ainakaan suomalaisten perheiden hallituksena.

Opposition syytöksiä kuuntelivat aitiossaan lähinnä välikysymykseen vastanneet ministerit. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei ollut salissa, kun Karpela esitti hallitukselle epäluottamuspontta. Epäluottamusponnesta äänestetään huomenna.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.11.2001)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme