Mainos
Mainos

Hallitus sai tietoa Stora Enson tilanteesta

Hallitus on valmis keskustelemaan sekä Stora Enson että Kemijärven tehtaan mahdollisten jatkajaehdokkaiden kanssa jatkotoimista.

Hallitus on saanut tilannekatsauksen Stora Enson päätöksen luomasta tilanteesta. Valtion omistajapolitiikasta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoivat koko hallitukselle viime päivien tapahtumista. Mitään uusia linjauksia ei tehty.

Hallituksen neuvottelussa käsiteltiin etenkin talouspoliittisen ministerivaliokunnan viime perjantaista linjausta. Sen mukaan valtio ei voi asettaa omistamilleen pörssiyhtiöille muista yrityksistä poikkeavia yhteiskunnallisia tai aluepoliittisia velvoitteita. Hallitus on valmis keskustelemaan sekä Stora Enson että Kemijärven tehtaan mahdollisten jatkajaehdokkaiden kanssa jatkotoimista.

Puhetta johtanut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) luonnehti tapaamista rakentavaksi. Keskustelua käytiin hyvässä hengessä. Hänen mukaansa neuvottelussa todettiin, että asiassa pitää edetä yksituumaisesti: kaikki haluavat korvaavia työpaikkoja. Samaten on pyrittävä hyödyntämään pohjoisen metsävaroja mahdollisimman tehokkaasti.

Väyrynen haluaa, että koko hallituksessa käytäisiin keskustelua valtion omistajapolitiikasta. Hän korosti, että tätä keskustelua tulee käydä irrallaan Kemijärven tilanteesta. Hän haluaisi, että kun kansainvälisillä pörssiyhtiöillä on eettisiä arvoja, niin olisi mietittävä, olisiko valtio-omisteisiin yrityksiin lisättävä myös tietty aluepoliittinen vastuu. Samaten hänen mielestään olisi pohdittava, mimmoinen edustus valtion olisi saatava valtio-omisteisen yhtiön hallitukseen.

Rakennemuutosrahoja 50 miljoonaa euroa

Pekkarinen poistui neuvottelusta kiireisenä. Hän korosti lähiviikkojen suurena kysymyksenä sitä, miten vastataan puun saatavuuden ja energiansaannin haasteisiin. Hän muistutti, että tämä ei koske vai Stora Ensoa vaan koko metsäteollisuutta.

Lähiviikkoina selvinnee, miten budjettiin varatut rakennemuutosrahat jaetaan eri alueiden kesken. Varoja on yhteensä 50 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan myös EU:n rahoitus.

Väyrynen johti puhetta sekä neuvottelussa että myös raha-asiainvaliokunnan ja valtioneuvoston istunnoissa. Tähän oli syynä se, että sekä pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) että pääministerin sijainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) olivat matkoilla. Väyrynen mainitsikin heti aluksi, että hän johtaa puhetta, kun "pääministeri on Ameriikassa ja pääministerin sijainen Kiinassa".

Lue myös:

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme