Mainos

Hallitus: Työvoiman liikkumis-ehdotus hyvä

Hallituksen EU-ministerivaliokunta on periaatteessa tyytyväinen EU:n komission taannoin tekemään ehdotukseen siitä, miten työvoiman liikkuvuuden kanssa menetellään EU:n laajentuessa. Suomen jatkotoimista ei kuitenkaan ole vielä löytynyt yhteistä säveltä.

Komissio teki ehdotuksensa runsaat kaksi viikkoa sitten. Lähtökohtana ehdotuksessa oli, että työvoiman liikkumiselle asetettaisiin viiden vuoden yleinen rajoitus. Aika alkaisi siitä, kun uusi maa on liittynyt unioniin. Kukin jäsenvaltio voisi tämän jälkeen vielä rajoittaa kahden vuoden ajan työvoiman liikkumista uudesta jäsenmaasta omalle alueelleen.

Komission ehdotuksen mukaan kahden vuoden kuluttua jakson alkamisesta tilannetta tarkasteltaisiin uudelleen. Tässä vaiheessa pohdittaisiin, voidaanko rajoituksesta luopua kokonaan tai voitaisiinko rajoituksista luopua niin, että vanhalle jäsenmaalle jäisi oikeus käyttää "hätäjarrua", jos tarve niin vaatii. Vaihtoehtona olisi, että viiden vuoden jakso käytettäisiin loppuun. Komission ehdotus ei koskisi Kyprosta eikä liioin Maltaa, koska mahdollisten työvoimaongelmien kannalta nämä maat ovat aivan eri asemassa kuin muut jäsenehdokkaat.

Rajoitukset eivät myöskään koskisi palvelujen, yritysten, opiskelijoiden eikä muutoinkaan ihmisten liikkumista. Ministerivaliokunnassa ei ole yksimielisyyttä vielä siitä, miten Suomi mahdollisesti menettelee ensimmäisen kaksivuotisjakson jälkeen. EU:n laajentumisasioista hallituksessa vastaava ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi lupaili, että ratkaisu on odotettavissa muutaman viikon kuluessa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot