Mainos

Hallitus vastasi välikysymykseen

Hallitus on esittänyt iltapäivällä vastauksensa opposition viime viikolla jättämään välikysymykseen.

Kuntien taloudellisista ongelmista ja eriarvoisesta taloudellisesta asemasta välikysymykseen hallituksen vastauksen esittänyt alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen totesi, että kuntatalouden selvitysmies Jukka Pekkarinen on päätynyt siihen, että huolimatta negatiivisen vuosikatteen kuntien lukumäärän kasvusta, on vaikea erottaa kovin selkeää pysyvän heikon rahoitustasapainon kuntien joukkoa.

-Negatiivisen vuosikatteen kuntien lukumäärä oli viime vuonna 193. Tästä määrästä noin neljänneksen selittää muun muassa yhteisöveron oikaisujen kirjaustavassa tapahtunut muutos, Korhonen sanoi.

Korhonen kiisti välikysymyksen väitteen siitä, että kunnissa on jouduttu tekemään lyhytnäköisiä säästöpäätöksiä siten, että mm. sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön lomautukset ja irtisanomiset tulevat uudelleen ajankohtaisiksi.
-Hallitus toteaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön osalta ei ole näköpiirissaä lomautuksia ja irtisanomisia. Terveydenhuollossa ja vanhustenhuollossa ongelma on päinvastainen. Näköpiirissä on laajeneva pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta, Korhonen sanoi.

Pekkarinen peräsi toimia

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen ei luonnollisesti Korhosen vastaukseen tyytynyt. Hän kiitteli Korhosta lähinnä kuntatalouden ongelmien hyvästä analysoinnista.
-Ministeri Korhosen puheessa ei ollut kuitenkaan yhtään selkeätä vastausta siihen, miten ja missä mitassa kuntatalouden tasapainotukset tehdään. Ainut lääke, minkä perään ministeri Korhonen julkisuudessa huhuilee, on kuntarakenteen muuttaminen eli kuntaliitokset. Tuon helppohintaisempaa tapaa väistää vastuu kuntatalouden ongelmien voittamisesta tuskin löytää. Mikään selvitys kun ei todista, että kuntaliitokset olisi automaatti onneen, Pekkarinen arvosteli.

Pekkarinen vakuutti, että keskustan eduskuntaryhmä tukee kuntalaisten itsensä oikeutta päättää liittyä tai olla liittymättä toiseen kuntaan, mutta ei hyväksy pakkoliitoksia. Pekkarisen mukaan hallituksen vastaus välikysymykseen osoittaa, että siltä puuttuu selvä tahto tasapainottaa alueellinen kehitys koko maan yhteisen edun mukaiseksi.

-Ministereiden, jotka ovat juuri leikanneet jo ennestään heikompien kuntien verotuloja ja valtionosuuksia - erityisesti Korhosen, Soininvaaran ja Perhon - on turha enää yrittää syyllistää tällaisten kuntien päättäjiä. Kun hallitus leikkaa heikommilta, se saa kantaa myös vastuun, Pekkarinen korosti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot