Mainos
Mainos

Hallitus vastasi välikysymykseen

Hallitus vastasi eduskunnassa opposition välikysymykseen maatalouden tukemisesta. Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan lähtökohtana on alueiden ja tuotantosuuntien tasapuolinen kohtelu.

Eduskunta lähti joululomalle

Hallitus vastasi aamupäivällä opposition välikysymykseen maataloustukien leikkaamisesta. Hallituksen puolesta vastannut maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) totesi, että kansallisen tuen neuvotteluissa lähtökohtana on hallituksen ja tuottajajärjestö MTK:n marraskuussa sopima periaate alueiden ja tuotantosuuntien tasapuolisesta kohtelusta.

Euromääräisesti tukitasojen erot pysyvät entisellään ja lisäksi myös 142-alueella toteutetaan korotutetut nuorten viljelijöiden sekä investointituet.

-Tämä ei tarkoittaisi kolmen prosentin leikkausta Pohjois-Suomessa, kuten välikysymyksessä väitetään, vaan samantyyppistä tarkastelua kuin joka vuosi tähänkin asti, Korkeaoja selvitti. Korkeaoja piti välikysymyksen esittäjien väitettä Etelä-Suomen tuotantotukiin tulevasta 30 prosentin leikkauksesta "tuulesta temmattuna". Luonnonhaittakorvauksen korotuksen myötä kansallisen tuen taso on Etelä-Suomessa kauden lopussa vuonna 2007 jopa hieman nykyistä korkeammalla tasolla, hän totesi.

Korkeaoja kertoi, että hallitus aikoo tuoda maataloustuen kokonaisuudistuksen selontekona eduskunnan käsittelyyn. Hän huomautti, että uudistusten jälkeen viljelijöillä on tiedossa lähivuosien tukijärjestelmä useaksi vuodeksi tulevaisuuteen, mikä maatalouspolitiikassa on ollut harvinaista.

-Hallitus myös varaa riittävät resurssit EU-tukien ja kansallisten tukien maksamiseen, maatalousministeri totesi.

Hallitus neuvottelee edelleen tuottajajärjestö MTK:n kanssa maatalouden ensi vuoden tukiratkaisusta. MTK on ilmoittanut, että neuvotteluissa ei tehdä mitään ratkaisuja ennen luottamusäänestystä. Eduskunta äänestää välikysymyksestä huomenna aamupäivällä. Opposition riveistä tehtiin useampiakin epäluottamusesityksiä hallitukselle.

Oppositio tyytymätön

Opposition edustajat olivat tyytymättömiä hallituksen vastaukseen. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) totesi pari tuntia puheita ja väitteitä kuunneltuaan, ettei ainakaan tästä keskustelusta ole ollut apua näihin neuvotteluihin. Vanhanen neuvoi miettimään nyt maltilla ja harkiten, mikä olisi viisain ratkaisu.

Sitäkin suuremman väittelyn oppositio järjesti taannoisesta eteläisen Suomen kansallisia tukia koskevasta 141-ratkaisusta. Hallituksen katsottiin pettäneen lupauksensa neuvotella tukien jatkosta tinkimättä, ja tuloksena oli epäonnistuminen kaikilta osin ja nyt hallitus vähättelee tappiotaan.

Ministeri Korkeaoja oli jyrkästi eri mieltä. Tukiratkaisu on parempi kuin kaksi edellistä, Sen rakenne on nyt toinen ja sillä luodaan edellytykset tuen jatkolle. Korkeaojan mukaan nyt on myös löydetty yhteiset pelisäännöt sille, miten tulkinnanvaraiseksi sanottua 141-artiklaa jatkossa tulkitaan.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan EU:n komission kanta Etelä-Suomen kansalliseen tukiesitykseen on odotettavissa aikaisintaan tammikuussa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.12.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme