Mainos
Mainos

Hallitus yrittää ratkaista kehysriihessä puupulaa

Hallitus ryhtyy huomenna pohtimaan, kuinka teollisuuden puunsaanti pystyttäisiin turvaamaan. Kehysriihessä päätettäneen, mitä yliasiamies Esko Ahon työryhmän ehdotuksista voidaan toteuttaa. Ryhmä esitti esimerkiksi tehtaiden kannalta tärkeiden ratayhteyksien kunnostamista sekä teiden korjaamista.

Keskeinen ehdotus oli myös verovapaus metsien ensiharvennuksesta saataville tuloille. Takautuvaan verottomuuteen ei kuitenkaan liene mahdollisuuksia.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat yrittivät vielä tänään karsia liikoja menoja valtion budjetin ensi vuoden menokehyksistä. Perjantaisessa neuvonpidossa ei vielä saatu kaikki asioita käsitellyiksi. Hallitus aloittaa kehysneuvottelut tiistaiaamuna.

Vanhaan tapaan menotoiveita on liikaa. Niin ikään vanhaan tapaan valtiovarainministeriön punakynä on viime viikkoina käynyt ahkeraan. Ministeriöt esittivät menotoiveinaan 1,5 miljardia enemmän kuin viime keväänä sovittiin. Nämä menotoiveet ovat viime vuoden hinnoissa. Lopullista karsittavaa määrärahoista on viime vaiheissa ollut vielä 100 miljoonan euron verran.

Viime keväänä uusi hallitus sopi neljän seuraavan vuoden menokehyksistä. Ensi vuoden menokatoksi päätettiin 34 miljardia euroa. Hintojen nousu ja tietyt lakeihin perustuvat muutokset ovat nostaneet ensi vuoden reaalisen menokehyksen kuitenkin 35,7 miljardiin euroon.

Kehäradalle takaisku

Liikennehankkeet ovat aina budjetin yhteydessä mielenkiintoa herättäviä. Tällä kertaa näkyvimmin esillä ovat olleet Helsingistä Espooseen suuntautuvan Länsimetron ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle johtavan kehäradan rahoitus. Kehäradan rakentamiseen ryhdytään aiemmin sovitun mukaisesti ensi vuonna. Liikenne- ja viestintäministeriön kannalta nolo yksityiskohta on kuitenkin tieto radan kustannusarvion noususta.

Viime viikolla hallituksen iltakoulussa tehtiin selväksi, ensi vuonna ei aloiteta ainakaan uusia liikennehankkeita. Ensimmäiseksi aloitetaan jo päätetyt mutta siirretyt hankkeet.

Mitään suuria erillisiä kysymyksiä kehysriihessä ei ole ratkaistavina. Listalla on kuitenkin monia tärkeitä menokohteita. Näitä ovat esimerkiksi yliopistojen rahoitus, metsäohjelma, poliisin määrärahat, maahanmuuttajien työllistäminen, yritystuet ja kehitysyhteistyömäärärahojen mahdollinen lisääminen.

Valtion budjetissa on noin 9,5 miljardia määrärahoja, joista ei päätetä kehyspäätöksen yhteydessä. Kehysten ulkopuolella ovat esimeriksi korkomenot, työttömyysturvamenot, valtion osuus toimeentulotuesta, asumistuki ja palkkaturvamenot.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme