Mainos

Hallitusohjelma saatiin valmiiksi

Eduskuntavaalien voittaja kokoomus saa uudessa hallituksessa ulkoministerin, sisäministerin ja valtiovarainministerin salkut. Myös eduskunnan puhemies tulee kokoomuksen riveistä, mutta pääministeri keskustasta.

Hallitusohjelma on valmistunut. Myös ministerisalkut on jaettu puolueiden kesken.

Hallitukseen tulee 20 ministeriä. Ministerien salkuista kahdeksan menee keskustalle ja saman verran kokoomukselle. RKP ja vihreät saavat molemmat kaksi salkkua.

Kokoomus saa valtiovarainministerin, ulkoministerin, sisäministerin, puolustusministerin ja opetusministerin salkut. Myös eduskunnan puhemies nimitetään kokoomuksesta. Uusi asuntoministeri tulee myös kokoomuksesta.

Keskustalle menee sosiaali- ja terveysministerin paikka. Lisäksi puolue saa uuden elinkeinoministerin salkun sekä ulkomaankauppaministerin salkun. Maatalousministerinä jatkaa keskustalainen, ja keskusta saa myös ympäristöministerin salkun.

Vihreät saavat oikeusministeriön ja elinkeinoministeriön kakkossalkun, johon otetaan mukaan työministeriön tehtäviä.

RKP saa EU- ja ulkomaalaisasioiden ministerin paikan ja kulttuuriministerin salkun.

Liikenne- ja viestintäministeriö jaetaan kahtia. Liikenneministeriksi tulee keskustalainen ja viestintäministeriksi kokoomuslainen kansanedustaja.

Suomeen uusi ministeriö

Hallitusneuvotteluissa on päätetty myös perustaa uusi työ- ja elinkeinoministeriö. Ensi vuoden alussa perustettavaan ministeriöön tulee kaksi ministeriä.

Uusi ministeriö muodostetaan nykyisistä kauppa- ja teollisuusministeriöstä sekä työministeriöstä. Hallitus asettaa työllisyystavoitteekseen 80 000- 100 000:n uuden työpaikan luomisen tulevalla hallituskaudella.

Valtiovarainministeriöön kootaan puolestaan kunta- ja hallintoministeriötehtävät ja sisäministeriöön maahanmuutto- ja kotoutumisasiat.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan kaikki keinot, joilla voidaan vaikuttaa työllistymiseen ja elinkeinoelämään, kootaan yhteen.

Ruoan arvonlisäveroa lasketaan, viinaveroa kiristetään

Hallitus on sopinut myös keskustan ajamasta ruoan arvonlisäveron laskusta. Ruoan arvonlisäveroa aiotaan laskea viidellä prosenttiyksiköllä. Sen sijaan alkoholi- ja tupakkaveroa nostetaan siten, että saadaan säästöjä 30 miljoonalla eurolla.

Tuloverojen kevennyksiin hallitus on varannut yli miljardi euroa vuoteen 2011 mennessä. Perintö- ja lahjaverosta luovutaan yritysten sekä maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksissa ja verotettavan tulon alarajaa nostetaan.

Hallitus ilmoittaa myös ryhtyvänsä valmistelemaan eduskuntavaalijärjestelmän uudistamista. Muutosesitys annetaan eduskunnalle sillä edellytyksellä, että hallituspuolueet ovat yksimielisiä. Hallitus aikoo myös muuttaa eduskuntavaalien ajankohtaa. Hallitusohjelman mukaan vaalit siiretään pidettäviksi huhtikuun kolmantena viikonloppuna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot