Mainos
Mainos

Hallitusohjelmaan lobataan tukea sähköautoille

Energiateollisuuden mielestä liikenteen päästöjä voitaisiin vähentää sähköautoilla, jotka kuluttavat vain noin kolmanneksen polttomoottoriautojen tarvitsemasta energiasta.

- Suomella on runsaasti sähköteknistä osaamista, sähköajoneuvojen ja niiden akkujen valmistusta sekä jo nyt hyvä infrastruktuuri ladattavien hybridiautojen ja sähköautojen käyttöön, Energiateollisuus ry toteaa hallitusohjelmatavoitteissaan.

Sähköautot ovat vain yksi pieni osa sähkön ja kaukolämmön tuottajien etujärjestön toivelistaa tulevan hallituksen muodostajille. Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen nosti maanantaina tiedotustilaisuudessa keskeisimmäksi asiaksi hyvän investointiympäristön luomisen.

Tuulivoiman tiellä on lupamenettelyjen ja valitusten tuomia esteitä. Ydinvoimaa uhkaavat puheet windfall- ja uraaniveroista. Bioenergiaa taas vaivaa raaka-aineen hinnan nouseminen.

Eväitä puolueille ja kansanedustajaehdokkaille

Energiateollisuus on monen muun etujärjestön tavoin esitellyt hallitusohjelmatavoitteitaan puolueille ja lähettänyt muistionsa myös kansanedustajaehdokkaille.

Keskellä talven kovimpia pakkasia, sähkönkulutuksen hipoessa kaikkien aikojen huippulukemia, Energiateollisuus muistuttaa Suomen käyttävän EU:ssa eniten sähköä asukasta kohti.

- Energian säilyminen hyvinvointi- ja kilpailutekijänä jatkossakin edellyttää toimivia energiamarkkinoita, riittävää tuotantokapasiteettia ja maltillista energiaverotusta, järjestö sanoo.

Energiaverotusta ei pitäisi kohdistaa tuotantoon, koska sillä puolella päästövähennykset hoitaa päästökauppa. Kulutuksen puolella riittäisi arvonlisäverotuksen käyttö.

Energiateollisuuden laskelmissa hallituksen päätös työnantajan kansaneläkemaksun poiston keräämisestä takaisin energiaveroilla toteutuu liki tuplaten. Tuotoksi varsinaisten verojen lisäksi lasketaan silloin lisääntyneet arvonlisäverotulot ja päästökaupan tuomat tulot.

Sähköautojen käyttöä Energiateollisuus tukisi muun muassa poistamalla sähköautoilta käyttövoimaveron ja jättämällä autojen akun autoverotuksen ulkopuolelle.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme