Mainos
Mainos

Hallituspuolueet kehuivat vaalikauden saavutuksia

Kiistaa käydään vielä muun muassa opintorahan korottamisesta.

Eduskunta aloitti tänään vaalikauden viimeisen budjettiesityksen yksityiskohtaisen käsittelyn kiistelemällä hallituksen talouspolitiikan saavutuksista. Hallituspuolueiden ryhmät kiittelivät päättyvää kautta menestystarinaksi ja hahmottelivat jo tulevankin vaalikauden tavoitteita.

Oppositio kävi hallituksen työllisyyspolitiikan kimppuun ja löysi arvosteltavaa myös eriarvoisuuden ja köyhyyden kasvusta.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma piti mahdollisena, että kuluvan vuoden kokonaistuotannon kasvu nousee jopa yli viiden prosentin. Budjettiesityksen pohjana on on 4,5 prosentin kasvu. Valtiovarainministeriö julkistaa uudet arvionsa talouskehityksestä ensi viikolla.

Keskusta vaati puolueita kertomaan jo ennen vaaleja kantansa vesivoiman ja jätteenpolton lisäämiseen. Keskustan ryhmä halusi lisäksi alentaa ruoan arvonlisäveroa ja edellytti tekoja biopolttoaineiden käytön edistämiseksi.

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa yhdeksi ensi vaalikauden suurimmista haasteista nousi eläke- ja hoivamenojen kasvun rahoittaminen. Annetut eläkelupaukset on pidettävä ja työeläkkeiden taso säilytettävä.

Vasemmisto-oppositio epäili, että hallituspuolueiden into alentaa ruuan arvonlisäveroa hiipuu heti kevään eduskuntavaalien jälkeen, jos ne istuvat edelleen yhteisessä hallituksessa. Veronkevennykset ohittavat lisäksi esimerkiksi eläkeläisten aseman kohentamisen.

Suurin oppositiopuolue kokoomus arvosteli erityisesti hallituksen työllisyyspolitiikkaa. Kokoomuksen mielestä hallitus on luottanut liiaksi tehottomiin työllistämistemppuihin, minkä vuoksi suuri osa työikäisistä on edelleen työttömänä, tukityössä tai kurssitettavana.

Budjettikeskustelussa ruodittiin myös tuoretta globalisaatioraporttia. Heinäluoma ja vasemmisto tuomitsivat jyrkästi monet sen esitykset, kun taas kokoomus ja osa keskustalaisista kiittelivät raportin ennakkoluulottomuutta.

Ensimmäiset äänestykset budjetin pääluokista käydään huomenna. Loppusummaltaan runsaan 40,5 miljardin euron talousarvioesityksen käsittely saadaan päätökseen ensi viikon keskiviikkona.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme