Mainos
Mainos

Hallituspuolueet menettivät paikkoja Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalaiset saavat maakuntapäiville uuden puolueen. Vaalien toinen voittaja on sosiaalidemokraatit.

Sosiaalidemokraatit ovat voittaneet Ahvenmaan maakuntavaalit. Puolue nousi maakuntapäivien suurimpien joukkoon tuplaamalla edustustonsa kolmesta kuuteen.

Kaksi suurinta puoluetta, maakuntahallituksessa olevat liberaalit ja keskusta kokivat sen sijaan vaalitappion. Molemmat menettivät kaksi paikkaa aikaisemmasta yhdeksästä seitsemään.

- Nyt, 20 vuotta kestäneen edustajuuden jälkeen, tuntuu siltä, että äänestäjät ja minä ymmärrämme toisiamme, juhli sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja vaalien ääniharava Barbro Sundback.

Itsenäisyyttä ajava uusi Ålands framtid eli Ahvenanmaan tulevaisuus -puolue sai läpi kaksi edustajaa. Keskustan maaneuvos Roger Nordlund uskoi, että hänen puolueensa menetti ääniään juuri itsenäisyyspuolueelle.

Liberaalien puheenjohtaja ja talousministeri Olof Erland putosi saarimaakunnan edustajistosta kokonaan.

- Pöydälläni on ollut kolme vaikeaa kysymystä, sairaanhoitajalakko, merenkulkukysymys ja heikentynyt talous, Erland arvioi vaalitappion syiksi.

Oikeistolainen sitoutumattomat menettivät yhden paikan 30-paikkaisella maakuntapäivillä. Vapaamieliset saivat pitää neljä edustajaansa. Viimeinen paikka meni viime vaalien tapaan editysryhmälle (Ålands framstegsgrupp).

Äänestäjät kävivät vaaliuurnilla ahkerasti. Äänestysprosentti nousi 66,1:een ja nousua oli viime vaaleihin verrattuna neljä prosenttiyksikköä.

Tuleva maakuntahallitus valitaan, kun uusi edustajisto kokoontuu ensimmäiseen istuntoon 3. marraskuuta.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 20.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme