Mainos
Mainos

Hallituspuolueet valmiita EU-perustuslain ratifiointiin

Opposition puolelta tukea perustuslain ratifioinnille antaa kokoomus.

Kaikki hallituspuolueet ovat ilmoittaneet eduskunnassa, että ne hyväksyvät EU:n perustuslaillisen sopimuksen ja ovat myös valmiita ratifioimaan sen. Ryhmäpuheenvuoroissa todisteltiin, että Suomen tulee pysyä sopimuksen jo hyväksyneiden EU-maiden enemmistön joukossa. Yksi peruste oli myös poliittinen johtajuus, jota Suomen tulisi näyttää EU:n puheenjohtajamaana kuluvan vuoden jälkipuoliskolla.

Ratifiointia suositelleen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari arvioi, että ennen puheenjohtajakauden alkua annettava esitys ehdittäisiin käsitellä lokakuun loppuun mennessä. Hänen mielestään pienenä jäsenvaltiona Suomen on tärkeä osoittaa, että jokainen jäsenvaltio tekee oman ratkaisunsa.

- Perustuslakisopimus on pattitilanteessa. Eurooppalainen projekti on vaikeuksissa, ja juuri siksi yksittäisilläkin teoilla on merkitystä. Pienikin maa voi vaikuttaa, Jaakonsaari vakuutti. Hän kiitteli Viron eilistä ratifiointipäätöstä.

Keskustan Mari Kiviniemi kuvaili ratifiointia askeleena oikeaan suuntaan. Hän piti sitä koskevan esityksen antamista eduskunnalle luonnollisena, koska sopimuksen sisältö on kokonaisuudessaan onnistunut.

Opposition puolelta tukea antoi kokoomus. Hanna-Leena Hemming arvioi pääministeri Matti Vanhasella olevan nyt mahdollisuus "osoittaa johtajuutta niin kotimaassa kuin Euroopassakin". Ryhmäpuheenvuorossa syytettiin hallitusta EU-apatiasta, joka vaikuttaa myös kansalaismielipiteeseen.

Hallituspuolueita ei innostanut ajatus neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Astrid Thors kyseli, eikö sellainen "näennäismanööveri" ainoastaan lisäisi poliitikkojen halveksintaa. Hänen mielestään eduskunnan tulee kantaa sille kuuluva vastuu päättää kansainvälisistä sopimuksista.

EU-sopimuksen hyväksymisen puolesta vannovien näkemyksiä ei ole horjuttanut presidentti Tarja Halosen pohdinta siitä, mitä syksyllä esillä oleva ratifiointi vaikuttaa tuleviin eduskuntavaaleihin. Halonen on myös epäillyt, ettei Suomen toiminta edistä ratkaisevalla tavalla sopimuksen hyväksymistä muissa EU-maissa.

Osa oppositiosta ei suostu ratifiointimarssin soittoon

Osa oppositiosta ei suostu nielemään EU:n perustuslakisopimuksen ratifiointia Suomessa.

Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset olivat tänään hallituksen perustuslakiselonteon palautekeskustelussa jyrkästi Ranskassa ja Hollannissa hylätyksi tulleen sopimuksen ratifiointia vastaan. Vihreät kauppasivat edelleen kansanäänestystä asiasta kansanvallan syventämisen nimissä, mutta antoivat sopimuksen sisällölle hyväksyntänsä.

Ratifioinnin vastainen oppositio oli saanut hallitusta vastaan mieluisan lyömäaseen presidentti Tarja Halosen tuoreesta ratifioinnille kriittisestä puheenvuorosta. Käteen saatua "Halos-korttia" vilautettiinkin ryhmäpuheissa pariin otteeseen.

Vasemmistoliiton ryhmäpuhuja Esko-Juhani Tennilä ehdotti, että eduskunta ei hyväksyisi sopimuksen ratifiointia, vaan patistaisi hallituksen ajamaan aktiivisesti Suomen etuja jatkoneuvotteluissa ja asettamaan sopimusluonnoksen kansanäänestykseen.

Samansuuntaista lausumaa esitti myös kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi. Kristillisdemokraatit torjuvat ratifioinnin ja vaativat hallitukselta aktiivisuutta keskeisiin yhteistyöaloihin keskittyvän perussopimuksen aikaansaamiseksi.

Kankaanniemen mukaan kristillisdemokraatit pitävät EU-perustuslain ja Suomen EU-puheenjohtajuuden kytkemistä toisiinsa täysin perusteettomana.

- Puheenjohtajuus on lyhyt ohikiitävä hetki ja perustuslaki suuri, käytännössä peruuttamaton vallansiirtohanke. Niillä ei ole mitään yhteyttä, Kankaanniemi katsoi. Hän piti hämmästyttävänä, että ulkoasiainvaliokuntakin sotkee nämä asiat toisiinsa.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka piti Ranskan ja Hollannin hylkäämän sopimuksen ratifiointia kansanvallan haudankaivuuna ja "ikiaikaisena häpeänä", koska Suomi tällöin tosiasiassa menettäisi puhevaltansa uusissa neuvotteluissa.

Vistbackan mukaan perussuomalaiset eivät tule hyväksymään ehdotettua EU-perustuslakia nykymuodossaan, vaan kannattavat sen hylkäämistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme