Mainos
Mainos

Hallitusrintama rakoili perustuslakiäänestyksessä

Suomesta on tullut kuudestoista EU:n perustuslain ratifioinut maa. Kuusi hallituspuolueiden jäsentä äänesti lakia vastaan.

Eduskunta on hyväksynyt Euroopan unionin perustuslaillisen sopimuksen ja sen ratifioinnin äänin 125-39. Neljä kansanedustajaa äänesti tyhjää.

Hallitusrintama rakoili äänestyksessä, sillä neljä keskustalaista ja kolme sosiaalidemokraattia kannattivat sopimuksen hylkäämistä. Myös kaikki tyhjää äänestäneet edustivat hallituspuolueita. RKP oli ainoana hallituspuolueena kokonaan hallituksen esityksen takana.

Keskustan kansanedustajista perustuslain hyväksymistä ajavaan esitykseen suhtautuivat kielteisesti Hannu Hoskonen, Petri Neittaanmäki, Jukka Vihriälä ja Pekka Vilkuna. SDP:n "kapinalliset" taas olivat Marjaana Koskinen, Esa Lahtela ja Tero Rönni.

Tyhjää äänestivät keskustan Esko Ahonen, Susanna Haapoja ja Lauri Oinonen sekä SDP:n Mikko Elo.

Myös opposition rivit rakoilivat

Suomi on 16. perustuslain ratifioija

Myöskään oppositio ei pysynyt yhtenäisenä. Kokoomuksen ryhmästä valtaosa oli sopimuksen hyväksymisen kannalla, mutta joukossa oli myös muutamia vastustajia.

Vasemmistoliiton selkeä enemmistö halusi hylätä sopimuksen. Puolueen "toisinajattelijoita" olivat Anne Huotari ja Suvi-Anne Siimes, kun 16 muuta ryhmän jäsentä äänesti sopimusta vastaan.

Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset äänestivät sopimusta vastaan. Vihreät olivat lähes kokonaan lain hyväksymisen takana - puolueen ainoa vastustaja oli Erkki Pulliainen.

Kaiken kaikkiaan 42 opposition kansanedustajaa oli kyllä-puolella ja 32 ei-puolella.

Ehdotus kansanäänestyksestä hylättiin

Eduskunta hylkäsi äänestyksissä lausumaehdotukset, jotka koskivat kansanäänestyksen järjestämistä uudelleen neuvoteltavasta sopimuksesta ja maatalouden tuen jatkuvuuden varmistamista.

Ryhmien hajanaisuus oli ennalta arvattavissa, koska mielipiteet jakautuivat vahvasti sopimuksesta käydyssä keskustelussa.

Hallitus piti hyväksymistä tärkeänä, jotta sen läpimenoa nykyisessä tai uudelleen neuvotellussa muodossa tuettaisiin. Vastustajat ihmettelivät, miksi käytännössä jo kaatunut sopimus pitäisi hyväksyä, vaikka se ei tule sellaisenaan EU:ssa voimaan.

Suomi on 16. EU-maa, joka on ratifioinut perustuslakisopimuksen. Perustuslakihanke on jäissä, koska Ranska ja Hollanti hylkäsivät sen kansanäänestyksissään. Kaikkien maiden on hyväksyttävä laki, jotta se voisi tulla voimaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme