Mainos
Mainos

Halonen: Eduskuntakeskustelu haasteena hallitukselle

Presidentti Tarja Halosen mielestä eduskunnassa käyty avoin keskustelu voi toimia vastapainona hallituksen lisääntyneelle vallalle.

Tarja Halonen

Halonen kannustaa Hufvudstadsbladetin haastattelussa eduskuntaa haastamaan hallitusta ja pitää eduskunnassa käytyä keskustelua kansanäänestyksiä parempana tapana tasapainottaa hallituksen valtaa.

Halosen mukaan kansanäänestyksessä voisi olla vaikeaa puristaa kysymyksiä pelkästään kyllä- ja ei-vaihtoehtoihin. Kansanäänestys saattaa tuoda mukanaan myös psykologisia ongelmia, kuten Tanskassa ja Sveitsissä on tapahtunut.

Halosen mielestä eduskunnan aktiivisuuden lisääntyminen on luonnollinen seuraus siitä, että hallitukset nykyään istuvat pitkään, koko vaalikauden ajan.

Tarkennusta Nato-kommentteihin

Halonen täydentää haastattelussaan viimekesäistä lausuntoaan Baltian maiden Nato-jäsenyydestä. Hän sanoi silloin Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa, että Naton tulee kantaa vastuu laajentumispäätöksistään.

Halonen sanoo nyt, ettei hän tällä halunnut varoittaa Natoa ottamasta Baltian maita jäsenikseen, vaan korostaa, että Naton on kohdeltava hakijoitaan tasavertaisesti sääntöjensä mukaan.
-Maat ovat hakeneet jäsenyyttä, ja niiden on saatava vastaus. Huono vastaus voi jopa heikentää niiden tilannetta. Halosen mukaan Naton päätös avata ovensa uusille jäsenille vaikuttaa joka tapauksessa tasapainoon Itämeren alueella. Vakauden lisäämiseksi tarvitaan lisätoimia, hän sanoo.

Presidentti Halonen toivoo, että Venäjän ja Naton väliset suhteet paranisivat ja Venäjä osallistuisi yhteisiin harjoituksiin Naton kanssa ja kantaisi vastuuta Euroopasta. EU:n laajentuminen on Halosen mielestä joka tapauksessa tärkein keino vahvistaa turvallisuutta ja vakautta Euroopassa.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme