Mainos
Mainos

Halonen ei lähde Lontoon EU-huippukokoukseen

Vanhasen mukaan kutsut kokouksiin ovat usein kaavamaisia. Jos useamman on tarve osallistua, se myös kerrotaan.

Pääministeri Matti Vanhanen ja presidentti Tarja Halonen ovat sopineet syksyn EU-kokousten työnjaosta.

Presidentti Halonen ei lähde mukaan EU-päämiesten epäviralliseen tapaamiseen Lontoon Hampton Courtiin, jonne puheenjohtajamaa Britannia on toivonut mahdollisimman pieniä valtuuskuntia.

Kokouksen asialistalla on tämän hetkien tietojen lähinnä globalisaatio ja EU:n vastaukset siihen. Suomea edustaa pääministeri Vanhanen. Työnjaosta sovittiin tänään Vanhasen ja Halosen kesken.

Halonen edustaa sitä vastoin Suomea EU:n ja Välimeren alueen yhteistyötä kehittävän Barcelona-prosessin 10-vuotisjuhlakokouksessa. Halonen oli aikanaan ulkoministerinä mukana perustamassa Barcelona-prosessia. Kokous pidetään Barcelonassa marraskuun lopulla.

"Kinaa ei ollut"

Pääministeri Vanhanen sanoi torstaina eduskunnassa, että asiasta sovittiin puhelimitse presidentin kanssa, "eikä mitään kinaa ollut".

- Asialista katsottiin ja yhteisesti päätettiin se, että pääministeri osallistuu yksin.

Vanhanen sanoi, ettei Barcelona-prosessin juhlakokous ole ollutkaan hänen omassa suunnitelmassaan. Joulukuun EU-huippukokoukseen osallistumisesta sovitaan taas erikseen, kun kokouksen asialista tulee.

- Suomen perustuslaki määrittää sen, osallistuuko kokouksiin yksi tai kaksi, Vanhanen korosti.

Pääministeri selvitti, että kutsut kokouksiin ovat usein kaavamaisia. Jos useamman on tarve osallistua, se myös kerrotaan.

- En tiedä, onko tässäkään ollut varsinaista ongelmaa. Emme me nyt ryhtyneet edes testaamaan sitä, onko siellä kaksi paikkaa vai ei. Ainakin minun pääministerikaudellani on aina saatu kaksi paikkaa tai kolme paikkaa, jos on tarvittu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme