Mainos
Mainos

Halonen: EU:hun kaikille avoin puolustus

Euroopan Unioniin ei synny suljettua puolustusydintä, arvioi presidentti Tarja Halonen. Halonen kertoi näkemyksestään yöllä Brysselissä, EU-maiden johtajien illallisen päätyttyä.

Tarja Halonen

Ilallisille Brysselissä ei saatu kovasti odotettua kolmen suurimman maan aloitetta, mutta puhetta turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta silti riitti - hyvin avoimessa hengessä. Presidentti Tarja Halonen kertoi jäsenmaiden olevan sangen yksimielisiä siitä, että mitään suljettua klubia ei puolustuspolitiikan saralle haluta.

Pelkona on ollut, että syntymässä olisi muutaman maan ryhmä, joka itse myöhemmin päättäisi, ketä muita kelpuutetaan mukaan. Nyt henki on kuitenkin se, että kriteerit sovittaisiin kaikkien jäsenmaiden kesken. Edes kiivaiten EU-puolustusta ajava Ranska ei protestoinut, vaan kuunteli presidentti Halosen mukaan "kärsivällisesti ja kiinnostuneesti".

Aikataulusta ei puhuttu. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan useat maat kuitenkin korostivat, että perustuslain hyväksymisen yhteydessä ei kirjoitettaisi nimilistaa syvempään puolustusyhteistyöhön osallistuvista maista, vaan laadittaisiin vain kriteerit jäsenyydelle. Tällöin jäsenmailla ei ehkä olisi niin kiirettä päättää, mitkä maat ovat eturintamassa mukana. Suomi toivoo myös, että jäsenkriteereistä ei tule sellaisia, että ne käytännössä edellyttävät jäsenyyttä Natossa.

Mutta suljetun puolustusytimen mahdollisuus ei ole vielä poissa päiväjärjestyksestä. Varmaa sen torjuminen on vasta, kun perustuslakiteksti on kirjoitetu ja hyväksytty.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 17.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme