Mainos
Mainos

Halonen huolissaan irtisanomisaallosta

Brasiliassa vierailevan presidentti Tarja Halosen mukaan Suomen yritysten ja yhteiskunnan kilpailukyvyn ylläpitäminen edellyttää yhteen hiileen puhaltamista.

Halonen

Presidentti Tarja Halonen pitää suomalaisyritysten irtisanomisaaltoa huolestuttavana. Hän perää yrityksiltä yhteiskunnallista vastuuta.

- Voidaksemme pitää yritykset ja koko yhteiskunnan kilpailukykyisinä, tarvitsemme yhteiseen hiileen puhaltamista, sanoo Brasiliassa valtiovierailulla oleva Halonen.

Suomen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi Halosesta on tärkeää, että Suomi ja yritykset pitävät itsensä kehityksen kärjessä niin, että kehitysprosessin alkuvaihe tapahtuu Suomessa. Tämä edellyttää panostamista koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen.

- Meillä ei ole luonnonrikkauksia, joten meidän on sijoitettava koulutukseemme.

Halonen Manausissa

Presidentti Halonen seurueineen on matkannut Brasilian pääkaupungista Braziiliasta Manausiin, joka sijaitsee Amazon- ja Rio Negro-jokien yhtymäkohdassa. Manausista tuli 1967 vapaakauppavyöhyke ja moni ulkomainen yritys on perustanut sinne tuotantolaitoksen. Siellä ovat edustettuina suuret maailman merkit kuten Sony, Toshiba, Cola Cola, Honda, Kodak ja Panasonic.

Nokia perusti vapaakauppavyöhykkeelle, joka tarjoaa vienti- ja tuontimaksujen alennuksia ja verohelpotuksia, kuusi vuotta sitten matkapuhelintehtaan. Halonen valtuuskuntineen vierailee tehtaalla tänään. Nokian tehdas työllistää 1 200 henkilöä, se oli viime vuonna Brasilian 13. suurin vientiyritys.

Nokian vanavedessä alueelle ovat asettuneet Perlos ja Savcor, jotka myös kuuluvat presidentin vierailukohteisiin. Manaus oli viime vuosisadan alussa yksi maailman rikkaimpia kaupunkeja ja kumituotannon keskus.

Sinne nousi silloin komeita julkisia rakennuksia kuten ensimmäinen yliopisto ja raitiovaunulinjat sekä tyylikäs oopperatalo. Kauko-idän kumi ja myöhemmin tekokumi romahduttivat Manausin talouden ja kaupunki vaipui lamaan kunnes vapaakauppavyöhyke toi taas alueelle töitä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme