Mainos
Mainos

Halonen huolissaan naiskaupasta

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on huolissaan naiskaupasta.

Tänään Helsingissä puhunut Halonen huomautti, että Suomeen suuntautuva ja Suomen kautta kulkeva naiskauppa näyttää kasvaneen hälyttävää vauhtia.

-Lisäksi Suomen sijainti Euroopan jyrkimmän elintasokuilun rajalla aiheuttaa sen, että ongelma tulee Suomen osalta olemaan ajankohtainen valitettavan kauan. Tästä syystä meidän täytyy olla valmiita jatkossakin pohtimaan tarvittavia keinoja torjua tehokkaasti naiskauppaa, Halonen totesi Säätytalolla Naisvaalit 2003 -verkoston tapahtumassa.

Halosen mukaan "me eurooppalaiset olemme heränneet kovin myöhään tämän nykyajan orjakaupan kukoistukseen". -Naiskauppa ja prostituutio liittyvät toisiinsa, sillä naiskauppaa ei olisi nykyisissä määrin olemassa ilman prostituutiota.

Halonen muistutti EU-tuomioistuimen viime vuoden lopulla tekemästä päätöksestä, jonka mukaan hakijamaasta tai mistä tahansa EU-maasta kotoisin olevalla prostituoidulla on oikeus prostituution harjoittamiseen kaikissa EU-maissa, jos sillä ei rikota kansallista lainsäädäntöä.

-Esimerkiksi Ruotsissa säädetty prostituution asiakkuuden kielto estää päätöksen soveltamisen Ruotsiin. Suomen osalta tilanne on epäselvempi.

Halonen sanoi, että hänen mielestään tälle kehitykselle on saatava sulku. -Prostituutio ei ole työtä eikä ammatti. On tärkeää määritellä selkeästi suomalaiset tavoitteet ja periaatteet näissä kysymyksissä ja huolehtia siitä, että naisten oikeus ihmisarvoiseen työhön ja kohteluun toteutuu.

Palkat ylös yhteisvoimin

Presidentti Halonen puuttui puheessaan myös naisten ja miesten palkkaeroihin. Hän totesi, että naisen palkka Suomessa on edelleen noin 82 prosenttia miehen palkasta.

-Ongelmaan on monia syitä, mutta tulosta ei saavuteta ilman laajaa yhteistyötä. Naisten yhteistyö yli säätyrajojen toi naisille äänioikeuden lähes sata vuotta sitten. Vastaavaa yhteistyötä yli puolue- ja ammattirajojen tarvitaan niin eduskunnassa kuin työmarkkina- ja kansalaisjärjestöissäkin tämän naisten ja miesten välisen taloudellisen eriarvoisuuden poistamiseksi, Halonen peräsi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot