Mainos
Mainos

Halonen ihmettelee YK:n mollaamista

Presidentti Tarja Halonen hämmästelee, miksi julkisessa keskustelussa unionin sotilaallisesta kriisinhallinnasta YK ja EU asetetaan vastakkain.

Presidentti Tarja Halonen ihmettelee YK:n ja EU:n vastakkainasettelua keskustelussa unionin sotilaallisesta kriisinhallinnasta. Halonen sanoo Uutispäivä Demarin 110-vuotisjuhlalehden haastattelussa, että YK:n päätösten kunnioittaminen on pääsääntö myös EU:n omissa linjauksissa nopean toiminnan joukoista ja YK:n valtuutuksen pitää olla pääsääntö myös näiden joukkojen käytölle.

Halonen myöntää, että YK:n valtuutus voi jäädä useammastakin erityyppisestä syystä saamatta. Julkisuudessa nämä syyt kuitenkin niputetaan yhteen väitteeseen YK:n tehottomuudesta. Tässä keskustelussa on presidentin mielestä huolestuttava perussävy.

Presidentti sanoo olevansa hieman huolissaan myös siitä, että keskustelussa nopean toiminnan joukoista sotilaallisten keinojen roolia tai osuutta on yliarvioitu. Halonen vakuuttaa EU-kumppanien voivan luottaa siihen, että Suomi hoitaa osuutensa yhteisissä taisteluosastoissa, jos vaatimus YK-mandaatista säilyy rauhanturvalaissa. Hän viittaa kokemuksiin voimassa olevasta lainsäädännöstä, jonka nojalla on oltu muun muassa Balkanilla ja Afganistanissa.

- Kun operaatioista päätetään, jokaisella maalla on omat säännöksensä. Koskaan ei ole jäänyt kiinni siitä, etteikö Suomi olisi ollut ajoissa täyttämässä lupauksiaan joukkojen lähettämisestä. Siitä pidetään kiinni, Halonen toteaa.

Halonen sanoo olevansa luottavainen, että rauhanturvalain uudistusta valmisteleva työryhmä löytää ratkaisun ja muotoilun, jolla selvitään myös mandaattikysymykseen liittyvistä ongelmatilanteista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme