Mainos
Mainos

Halonen: Itävalta-boikotti purettaneen pian

Presidentti Tarja Halosen mukaan Itävalta-boikotti puretaan muutaman kuukauden aikana.

Halonen uskoo, että EU-maat purkavat Itävalta-boikotinsa kesäkuun loppuun mennessä. Halonen pelkää, että boikotti voi pitkittyessään viedä kehitystä Itävallassa kielteiseen suuntaan. Halonen kommentoi asiasta viime yönä Lissabonissa, missä hän osallistui eilen EU-maiden työllisyyshuippukokoukseen. Tänään huippukokouksen aiheena on EU:n sisäisen työllisyysohjelman luominen.

Tasavallan presidentti Halonen ei halua moitiskella presidentti Mauno Koivistoa tämän Itävalta-lausunnoista.

Halonen sanoi EU-huippukokouksessa Lissabonissa, että hänen edeltäjillään on vapaa kansalaisoikeus kommentoida asioita. Sen yksityiskohtaisemmin hän ei halunnut ottaa kantaa Koiviston lausuntoihin.

-Olen ollut iloinen siitä, että edeltäjäni eivät ole päätöikseen kommentoineet minun tekemisinä. Vastapainoksi olen sitä mieltä, että heillä on vapaa kansalaisoikeus kommentoida, Halonen sanoi.

Halonen kuvailee välejään Koiviston kanssa hyviksi. -Hän näyttää edelleen säilyttävän tällaisen ystävällisen edeltäjän otteen. Hän on valmis tukemaan ja puoltamaan. Ja hän tekee sen itselleen tyypillisellä tavalla, Halonen sanoi Koivistosta.

Koivisto arvosteli kovin sanoin EU:n Itävaltaboikottia kaksi päivää sitten. Hänen mielestään päätös oli hätäinen. Hän ihmetteli myös sitä, että boikotista sovittiin pääministerien kesken.

"Presidenttinä helpompaa"

Halosen mukaan läsnäolo EU:n huippukokouksessa presidenttinä on rauhallisempaa kuin ulkoministerinä. Halonen on ensimmäistä kertaa mukana jäsenmaiden huippukokouksessa Suomen presidenttinä. Eurooppa-neuvoston kokouksissa Halonen on toki ollut mukana lukuisia kertoja ulkoministerinä vuodesta 1995 lähtien.

Halosen tarkoitus ei ollut alkujaan saapua lainkaan Lissabonin erityishuippukokoukseen. Puheenjohtajamaa Portugali kuitenkin toivoi presidentin mukanaoloa, koska myös ulko- ja turvallisuuspolitiikka on esillä. -Työllisyys on sinällään tärkeä aihe, mutta se ei olisi edellyttänyt presidentin paikallaoloa, Halonen totesi.

EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka nousi esille, kun Halonen keskusteli eilen Portugalin presidentin Jorge Sampaion kanssa. Myös Itävallan tilanne oli esillä presidenttien kesken. Halosen mukaan keskusteluissa mm. ennakoitiin, minkälaisia tilanteita jatkossa saattaa tulla.

-Tämä on erittäin mielenkiintoinen aiheena sinänsä, että millä tavalla jäsenmaissa tapahtuva poliittinen kehitys vaikuttaa muihin Euroopan unionin jäsenmaihin ja Euroopan unioniin tulevaisuudessa, Halonen sanoi.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme