Mainos
Mainos

Halonen ja Vanhanen puolustavat presidentin valtaoikeuksia

Halosen mukaan nykyinen perustuslaki korostaa presidentin ja valtioneuvoston tasa-arvoista yhteistyötä. Vanhanen toivoo valtaoikeuksien kaventamista vaativilta selkeitä perusteluja.

Presidentti Tarja Halonen ei ainakaan tällä erää ole halukas karsimaan presidentin valtaoikeuksia ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisessa.

Halosen mukaan nykyisessä perustuslaissa korostetaan presidentin ja valtioneuvoston tasa-arvoista yhteistyötä. Hänen mukaansa Suomessa on muutettu perustuslakia vain harvoin, siksi hän mielellään katsoisi myös nykyistä perustuslakia pitempään kuin vain muutaman vuoden ajan.

Halonen kommentoi viime viikkoina näkyvästi esillä ollutta valtaoikeuskysymystä Etelä-Pohjanmaan kuusiokuntiin suuntautuneella maakuntamatkallaan lauantaina.

Halonen käsitteli Kuortaneella myös pääministeri Matti Vanhasen näkemystä siitä, että kokoomus on viimeaikaisilla lausunnoillaan tähdännyt presidentin valtaoikeuksien karsimiseen. Hänen mukaansa näkemykseen on helppo yhtyä.

TV1:n Lauantaiseurassa pääministeri Matti Vanhanen totesi, että ei näe mitään syytä heikentää presidentin valtaoikeuksia. Vanhanen korosti, ettei ainakaan hän lähde pääministerin paikalta esittämään muutoksia tuoreeseen ja hyvin toimivaan perustuslakiin.

Pääministeri Vanhanen viittasi julkisuudessa käytyyn presidentin valtaa koskevaan keskusteluun, jota mm. kokoomuksen edustajat ovat pitäneet yllä. Hänen mielestään muutoksia vaativien tulisi perustella näkemyksensä.

Presidentiltä on haluttu pois mm. ylipäällikön tehtävät ja osallistumisoikeus EU:n huippukokouksiin. Vanhasen mielestä suomalainen järjestelmä, jossa presidentti halutessaan osallistuu EU-kokouksiin, on toiminut hyvin. Saatujen kokemusten perusteella sitä ei tarvitse muuttaa.

Vanhasen odotetaan ilmoittavan ehdokkuudestaan presidentinvaaleissa huhtikuun loppuun mennessä. Hän ennakoi, että kampanjasta tulee mielenkiintoinen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme