Mainos

Halonen kannusti keskusteluun ihmisoikeusinstituutista

Tasavallan presidentin mielestä EU:n perusoikeusviraston perustaminen lisää tarvetta luoda kansallisen tason ihmisoikeusvirasto myös Suomeen.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen toivoo perusteellista pohdintaa siitä, tarvitaanko Suomessakin kansallinen instituutio valvomaan ihmisoikeuksien toteutumista. Halonen arvioi eduskunnan oikeusasiamiehen 85-vuotisseminaarissa, että ennalta estävän ihmisoikeustyön kuten valistuksen ja tiedotuksen lisääminen saattaisi vähentää tilanteita, joissa ihmisoikeuksiin liittyviä kiistoja ratkaistaan tuomioistuimissa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on tukenut kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden luomista. Ajatuksena on luoda riippumaton virasto tai muu toimija, joka valvoo ja edistää kansainvälisten ihmisoikeussopimusten toteutumista maassa.

Pohjoismaista Tanska ja Norja ovat nimenneet omat ihmisoikeusinstituuttinsa YK:n tarkoittamiksi kansallisiksi ihmisoikeusinstituutioiksi. Puheessaan Halonen arveli, että EU:n perusoikeusviraston perustaminen lisää tarvetta vastaavan kansallisen tason ihmisoikeustoimijan luomiseksi. Halosen mielestä luontevaa olisi, että suomalainen malli tukeutuisi "siihen perinteeseen, jonka eduskunnan oikeusasiamies riippumattomana laillisuusvalvojana muodostaa". Hän pohdiskeli, että sitä voisi täydentää ihmisoikeusneuvottelukunnalla ja yliopistojen tutkimustyöllä.

Samassa juhlaseminaarissa puhunut eduskunnan ja myös EU:n entinen oikeusasiamies Jacob Söderman sanoi, että tulevaisuudessa oikeusasiamiehen tulee olla enemmän mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Söderman ehdotti myös, että oikeusasiamies esittäisi kunnallisten oikeusasiamiesvirastojen perustamista ainakin suurimpiin kaupunkeihin. Myös lääninhallituksia voisi Södermanin mielestä kannustaa valvomaan kansalaisten oikeuksia huomattavasti paremmin esimerkiksi kansalaisten kantelujen pohjalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot