Mainos
Mainos

Halonen: Kansainvälisiä joukkoja ei vielä Lähi-itään

Presidentti Tarja Halosen mielestä kansainvälisiä joukkoja ei saa lähettä Lähi-itään ennen kuin tilanne rauhoittuu kriisialueella. Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan kriisinhallinnan määrärahoja on lisättävä, jos Suomi osallistuu rauhanturvaoperaatioon.

Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halonen sanoo arabiankielisen al-Jazeera-tv-kanavan haastattelussa kannattavansa Lähi-itään tulitaukoa ja poliittista suunnitelmaa, ennen kuin kansainvälisiä joukkoja lähetetään. Presidentti toivoo YK:n turvallisuusneuvostolta päätöksiä kriisin ratkaisemiseksi.

Halonen korosti haastattelussa, että EU on sitoutunut Lähi-idän turvallisuuden kehittämiseen. Hän kuitenkin muistutti, ettei EU asetu sen enempää Israelin kuin Hizbollahinkaan puolelle, vaan vaatii väkivaltaisuuksien lopettamista.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti eilen siirtää jälleen tapaamista, jossa on määrä keskustella Libanoniin lähetettävien kansainvälisten joukkojen kokoamisesta.

Suomi voisi osallistua operaatioon

Eduskunnan 17-jäsenisen ulkoasianvaliokunnan enemmistö suhtautuu suopeasti Suomen osallistumiseen Libanonin mahdolliseen rauhanturvaoperaatioon. Useimpien mielestä mukaan pitäisi mennä pienehköllä joukolla, selviää Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan tekemästä kyselystä.

Valiokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari muistuttaa, että EU:n puheenjohtajamaalla on moraalinen velvollisuus, vaikka rahat on tiukoilla. Osallistumisesta pystytään päättämään eduskunnassa muutamassa päivässä, arvelee Jaakonsaari.

Savon Sanomien haastattelema kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kiirehtii hallitukselta selvitystä suomalaisten joukkojen osallistumisesta operaatioon. Kataisen mielestä rauhanturvaajia pitää tarvittaessa lähettää, kun tulitauko on saatu aikaiseksi ja olot ovat turvalliset.

Katainen yhtyy puolustusministeri Seppo Kääriäisen arvioon, jonka mukaan kriisinhallinnan määrärahoja on lisättävä, jos joukkoja lähetetään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme