Mainos
Mainos

Halonen: Kansalaisten luottamusta EU-politiikkaan lisättävä

Tarja Halonen ja kuusi muuta eurooppalaista presidenttiä haluavat lisätä luottamusta EU-politiikkaan ja vaativat lisätietoa unionin toiminnasta ja tavoitteista kansalaisten ulottuville. Jean Monnet -professori Esko Antolan mielestä koko poliittisen päätöksenteon järjestelmä olisi uusittava vastaamaan laajentuneen unionin tarpeita.

Presidentti Tarja Halosen ja kuuden muun EU-maan presidenttien allekirjoittamassa mielipidekirjoituksessa toivotaan, että kansalaisten luottamusta Eurooppa-politiikkaan saataisiin lisättyä. Kirjoitus on julkaistu tänään Helsingin Sanomissa ja kuudessa muussa suuressa eurooppalaisessa lehdessä.

Kirjoituksessa todetaan, että suurin osa eurooppalaisista kannattaa ajatusta yhteisestä Euroopasta. Ongelmaksi nouseekin presidenttien mukaan se, että ihmisiä huolestuttavat keinot, joilla tavoitteeseen pyritään.

Kirjoituksen mukaan keskeiset eurooppalaiset kysymykset eivät ole tulleet riittävän laajasti keskusteluun ennen päätöksentekoa. Päätöksentekomenettelyt ovatkin jääneet liian usein epäselviksi ja päättäjät kasvottomiksi.

Presidentit vaativat, että kansalaisille on kerrottava, miten unioni toimii, mitä se on saanut aikaan ja mihin se pyrkii.

EU-asiantuntija: Mielipidekirjoituksessa ei uusia ajatuksia

Jean Monnet -professori Esko Antolan mielestä huolestuminen kansalaisten luottamuspulasta Eurooppa-politiikkaa kohtaan on todellinen, mutta julkaistussa kirjoituksessa ei tuotu esiin uusia ajatuksia tai konkreettisia ehdotuksia. Antola sanoo MTV:n uutisissa, että koko poliittisen päätöksenteon järjestelmä olisi uusittava vastaamaan laajentuneen unionin tarpeita.

Koska EU:n poliittinen päätöksentekomenetelmä luotiin aluksi vain kuudelle valtiolle lähinnä hiili- ja teräsmarkkinoita varten, se ei professorin mukaan toimi 25 jäsenvaltion lähes kaikki elämänalat kattavassa unionissa.

- Menetelmä, jossa hallitukset sopivat ja päätökset hyväksytetään kansallisilla parlamenteilla, ei kertakaikkiaan ole tästä päivästä, Antola sanoo.

Koska tavallinen EU-kansalainen huolehtii ennemmin jokapäiväisten asioiden hoitumisesta kuin suurista julkilausumista, voisi EU:n perustuslain säätämisenkin aloittaa Antolan mukaan kokonaan alusta, ruohonjuuritasolta.

- Ensin järjestettäisiin kansanäänestys, jossa valittaisiin edustajat tekemään ehdotusta. Kun ehdotus valmistuisi, se tuotaisiin kansanäänestykseen, ja jätettäisiin hallitukset pois välistä kokonaan, Antola pohtii.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 15.07.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme