Mainos
Mainos

Halonen paheksuu Venäjän ja Saksan kaasuputkihanketta

Tasavallan Presidentti Tarja Halonen paheksuu, ettei Suomen kanssa ole erityisesti keskusteltu Venäjän ja Saksan välisestä kaasuputkihankkeesta.

Kaasuputki Venäjältä Saksaan aiheuttaa myös poliittista kipinöintiä Itämeren altaan äärellä. Saksalaisvenäläisten liikekumppanien mukaan putkessa kulkee EUn markkinoille Venäjän maakaasua noin 27 miljardia kuutiota vuodessa.

Nykysuunnitelmien mukaan putki kulkisi meressä Suomen talousvyöhykkeen kautta ja sen takia rakentamiseen on saatava Suomelta lupa. Yleisradion haastatteleman presidentti Tarja Halosen mukaan hanke herättää paljon taloudellisia ja poliittisia kysymyksiä. Lisäksi hankkeen ympäristövaikutukset tulisi ottaa huomioon, hän toteaa.

- Arvaamattomuutta liittyy siihen, millä tavoin toisen maailmansodan jälkeen Itämereen upotetut räjähteet ja kemialliset aseet tulee ottaa huomioon ja mitä kustannuksia siitä aiheutuu.

Suomi on lakien mukaan kaasuputkihankkeessa jopa asianosainen.

- Putkilinjaus kulkee tietämämme mukaan Suomen talousvyöhykkeen kautta ja talousvyöhykelain mukaisesti Suomen valtiolla on oikeus merenpohjan taloudelliseen hyödyntämiseen ja siitä seuraavat tietyt lupamenettelyt, toteaa Halonen.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 12.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme