Mainos
Mainos

Halonen pahoitteli netissä julkaistuja Muhammed-kuvia

Sekä presidentti Tarja Halonen että ulkoministeri Erkki Tuomioja ottivat tänään kantaa Muhammed-pilakuvista syntyneeseen kohuun.

Presidentti Tarja Halonen on pahoitellut Muhammad-pilakuvat julkaisseen verkkosivuston toimintaa. Asiasta kerrotaan presidentin kanslian internetsivulla ja Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteessa.

Halonen esitteli pahoittelunsa, kun hän tapasi Suomessa toimivien uskontokuntien johtajat tänään. Halonen keskusteli näiden kanssa pilakuvista syntyneestä kohusta ja muista ajankohtaisista aiheista.

Muhammad-kuvat julkaisi nettisivullaan Suomen Sisu -järjestö. Keskusrikospoliisi on aloittanut rikostutkinnan tapauksesta ja pääministeri Matti Vanhanen on jo pahoitellut tapahtunutta.

Keskusteluun osallistuivat muun muassa evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Jukka Paarma, Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Gideon Bolotovsky ja Suomen Islam-seurakunnan puheenjohtaja Okan Daher.

Tuomioja vetosi muslimimaiden lehdistöön

Aiemmin tänään myös ulkoministeri Erkki Tuomioja lähetti kirjeen eri muslimimaiden sanomalehdille. Kirje lähetettiin muun muassa Egyptissä, Irakissa, Iranissa, Jordaniassa, Libanonissa, Saudi-Arabiassa ja Syyriassa ilmestyvien sanomalehtien päätoimittajille.

Kirjeessä Tuomioja osoittaa huolestuneisuutensa väkivallasta, joka on seurannut Tanskassa ja joissakin eurooppalaisissa lehdissä julkaistuista profeetta Muhammedin loukkaavista pilakuvista.

Tuomioja korostaa kirjeessään pitävänsä uskonnollisten tunteiden tarkoituksellista loukkaamista on epäviisaana ja paheksuttavana. Samalla hän kuitenkin toteaa, että sananvapaus on yhteiskuntamme perusarvo ja demokraattinen oikeus, johon hallituksemme ovat sitoutuneet.

- Vaikka kuvien julkaiseminen oli typerää, on tarpeen korostaa, että sen aiheuttamia väkivaltaisia reaktiota, diplomaattisten edustustojen polttamisineen ja kansainvälisiä rauhanturvaajia vastaan osoitettuine aggressioineen, ei voida hyväksyä, Tuomioja kirjoittaa.

Tuomioja vetoaa molemminpuoliseen malttiin ja rauhallisuuteen "ystävyyden ja keskinäisen kunnioituksen hengessä". Tilannetta ei hänen mukaansa kohenneta minkäänlaisin vastatoimin, jotka osoittaisivat epäkunnioitusta ihmisten uskomuksia kohtaan, olipa sitten kyse muslimeista, kristityistä tai juutalaisista.

Tuomioja korostaa, että eri uskontokuntien ja eri maiden viranomaisten välisellä vuoropuhelulla on kiire.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme