Mainos
Mainos

Halonen pettynyt valiokuntapäätökseen

Perustuslakivaliokunta päätti eilen vastoin hallituksen esitystä, että ratkaisuvalta EU-operaatioihin osallistumisesta kuuluu hallitukselle. Presidentti Halonen toivoi, että lakiesitys olisi voinut edetä hallituksen ja presidentin valmistelemalla tavalla.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on harmistunut kriisinhallintalain käsittelyn monimutkaistumisesta. Halonen sanoo toivoneensa, että lakiesitys olisi edennyt hallituksen ja presidentin valmistelemalla tavalla.

Halosen mielestä vaalien lämmittämässä ilmapiirissä asian käsittely ei ole ollut täysin ongelmatonta. Halonen muistuttaa, että esityksen lähetekeskustelu ja alkukäsittely eduskunnassa kertoivat yksimielisyydestä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenien kanta presidentin valtaoikeuksiin sen sijaan on "niukahko", Halonen huomauttaa. Presidentti kommentoi asiaa vierailullaan SAK:n valtuustossa Nurmijärvellä.

Halonen sanoi lisäksi, että Suomi voi tarvittaessa nostaa kriisinhallintajoukkojensa henkilömäärää nykyisestä kahdesta tuhannesta.

Vanhanen suomii perustuslakivaliokuntaa

Pääministeri Matti Vanhanen syyttää perustuslakivaliokunnan enemmistöä pyrkimyksestä pudottaa presidentti neuvonantajan rooliin hallituksen päättäessä EU:n kriisinhallintaoperaatioihin osallistumisesta.

Keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Turussa puhunut Vanhanen ihmettelee eritoten kokoomuksen ja sosialidemokraattien toimintaa asiassa. Vanhasen mielestä perustuslakivaliokunnan ratkaisussa näkyy SDP:n halu karsia presidentin valtaa.

Valiokunta päätti eilen vastoin hallituksen esitystä, että ratkaisuvalta EU-operaatioihin osallistumisesta kuuluu hallitukselle. Vanhanen ilmoitti vetävänsä tämän vuoksi kriisinhallintalakia koskevan esityksen pois eduskunnasta.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas, kansanedustaja Bjarne Kallis katsoo, että kysymys mandaatista on tärkeämpi kuin ratkaisuvalta. Hän kummasteleekin sitä, miksi monet ovat luopuneet vaatimasta YK:n mandaattia operaatioille.

Tuomioja: Perustuslakivaliokunnan kanta ei ole kestävä

Erkki Tuomioja

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi Ylen Lauantaiseurassa, että perustuslakivaliokunnan tulkinta kriisinhallintalaista ei ole kestävä.

Tuomiojan mukaan EU:n kriisinhallintaoperaatioihin lähteminen ei ole puhtaasti valtioneuvoston valmisteluun kuuluvaa EU-politiikkaa, sillä joukkojen lähettäminen vaatii joka tapauksessa kansallisen päätöksen. Sillä on oltava niin eduskunnan, hallituksen kuin presidentinkin hyväksyntä.

Uusi lakiesitys annetaan Tuomiojan mukaan joka tapauksessa vasta presidentinvaalien jälkeen.

Tuomioja arveli, että peruslakivaliokunnan linjauksen taustalla on saattanut vaikuttaa se, että joillakin jäsenillä on ollut jo pitkään kanta, että presidentin valtaoikeuksia pitäisi supistaa. Hän ei silti uskonut, että tällä olisi ollut ratkaisevaa vaikutusta käsittelyyn.

Tuomioja totesi samalla olevansa valtaoikeuksista samaa mieltä, mutta perustuslain muuttaminen pitäisi hänen mukaansa tehdä omana prosessinaan.

- Yksiselitteinen parlamentaarinen johto, jollainen on maissa kuten Saksa ja Itävalta, Tuomioja kuvasi omaa pitkän tähtäimen tavoitettaan.

Vapaavuori moittii pääministerin ja presidentin toimintaa

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jan Vapaavuori sanoo pääministeri Matti Vanhasen lausuntojen osoittavan, että hänellä on vajavainen käsitys perustuslaista ja sen tulkinnasta.

Vapaavuoren mukaan perustuslakivaliokunnan syyttäminen politikoinnista kertoo vain juridisten ja asiallisten argumenttien loppuneen.

- Tosiasia on, että perustuslakivaliokunta onnistui tässä asiassa pitämään päänsä kylmänä ja rajoittamaan arvionsa puhtaasti juridisiin kysymyksiin. Näin siitä huolimatta, että sen jäseniin kohdistettiin poikkeuksellista ulkopuolista painostusta, Vapaavuori sanoi.

- Sekä pääministerin että tasavallan presidentin kommentit sisältävät huolestuttavia aineksia YYA-Suomen ummehtuneen henkisen ilmapiirin paluusta, Vapaavuori moitti.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.11.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme