Mainos
Mainos

Halonen: Presidentti ei mikään juhlakalu

Presidentti Tarja Halosen mielestä presidentin on toimittava pitkäjänteisesti.

Tasavallan presidentin Tarja Halosen mielestä presidentti ei voi nykyisen perustuslain puitteissa olla mikään tarpeen vaatiessa pöytään istutettava juhlakalu, jolta odotetaan vastausta vaikeisiin kysymyksiin. Halosen mukaan presidentin on uuden perustuslain puitteissa oltava päivänpolitiikan ulkopuolella ja tarkasteltava asioita pitkäjänteisemmin.

Halonen arvioi uuden perustuslain ja oman toimintansa suhdetta sanomalehti Åbo Underrättelsenin 180-vuotisjuhlanumerossa. Hän huomauttaa, ettei ollut itse valmistelemassa perustuslakia ja tunnustaa tuntevansa itsensä siksi toisinaan epävarmaksi. Halonen pitää kuitenkin omaa kuusivuotiskauttaan hyvänä sisäänajojaksona uudelle perustuslaille, joka tuli voimaan samana päivänä, kun hän itse astui virkaan.

Haastattelussa Halonen puolustaa myös tuomioistuinten oikeutta tulkita lakeja, mutta pitää myös tärkeänä, että eduskunta seuraa lakien toimivuutta, kuten esimerkiksi seksuaalirikosten osalta on tapahtunutkin, kun raiskauksen minimirangaistusta jokin vuosi sitten korotettiin. Presidentti valittelee sitä, että naisten fyysistä koskemattomuutta usein loukataan huolimatta siitä, että Suomi on pienen ikuisuuden vannonut naisten vapauden nimeen.

Kuitenkin tavoitteessa naisten koskemattomuuden takaamiseksi on edetty, vaikka nykyilmapiirissä naisen seksuaalisuus tunkee läpi mainoksista ja "kaikista mahdollisista ohjelmista", Halonen pohtii.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme