Mainos
Mainos

Halonen: Saddam kansainväliseen tuomioistuimeen

Presidentti Tarja Halosen mielestä Irakin entinen hallitsija Saddam Hussein pitäisi saada kansainvälisen rikosoikeuden tuomittavaksi.

Halonen kuitenkin pelkää pahoin, että tämä ei taida olla todennäköistä.

Saddamin kiinni saaminen ei Halosen mielestä kerro vielä mitään siitä, oliko sota oikeutettu vai ei. Halonen arvioi Irakin tilannetta ja monia muitakin asioita tulevan syntymäpäivänsä vuoksi presidentinlinnassa pitämässään lehdistötilaisuudessa. Presidentti täyttää jouluaattona 60 vuotta.

Halonen muistutti, että Suomikin uskoi, että sodassa haettiin joukkotuhoaseita. Silloin ei sanottu, että sodassa lähettiin kaatamaan Saddam Husseinia. Hänen mukaansa diplomaattisissa keskusteluissa on otettu esiin, että joukkotuhoaseista pitäisi vielä keskustella.

-Nyt, kun presidentti Saddam on saatu kiinni, niin se tavallaan minun mielestäni vakuuttaa ihmisiä siitä, että paha saa palkkansa, että voi joutua vastaamaan teoistaan. Se, kuten presidentti Bush on huomannut sanoa useamman kerran, on sitten ensisijaisesti irakilaisten asia, Halonen kuvaili nykytilannetta.

Ruotsi ottaisi Saddamin vankilaan

Halonen kertoi yrittäneensä perehtyä kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden näkemyksiin. Kansainvälinen rikostuomioistuin ei tule kyseeseen sen vuoksi, ettei Saddamin pidättäjävalta Yhdysvallat eikä liioin Irak kuulu tuomioistuimen jäsenyyteen. Halonen joka tapauksessa toivoo Saddamiin uskoneiden irakilaisten viimeinkin ymmärtävän, että Irakin on rauhoituttava ja että iskut on saatava loppumaan.

Ruotsin pääministeri Göran Persson on sanonut, että Ruotsi olisi valmis ottamaan Saddamin vastaan kärsimään tuomionsa ruotsalaisessa vankilassa. Siihen Halonen ei kuitenkaan pystynyt vastaamaan, olisiko Suomella ylipäänsä mahdollisuuksia antaa apua mahdollisessa Saddamin vankeustuomiossa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.12.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme