Mainos
Mainos

Halonen: Suomi alistunut globalisaation kovuuteen

Presidentti Tarja Halonen arvioi, että Suomessa on alistuttu hyväksymään globalisaation kova puoli, koska täällä ei käydä yhtä kiihkeää keskustelua yritysten yhteiskuntavastuusta kuin Saksassa ja Ranskassa.

Halonen arveli tämän johtuvan siitä, että Suomi ja monet suomalaiset ovat voittaneet paljon globalisaation myötä.

Hän puhui aiheesta ortodoksisen kulttuurikeskus Sofian avajaisissa Helsingissä.

- Puheenvuorot Stora Enson ja Nokian suurirtisanomisista Kemijärvellä ja Saksassa ovat kovin eri sävyisiä. Yritysten lopettamispäätökset tuskin muuttuvat kummassakaan maassa, mutta yrityksen yhteiskunnallista vastuuta perätään Saksassa paljon laajemmin kuin Suomessa, vaikka suhteellisesti Kemijärvi on menettänyt paljon enemmän teollisia työpaikkoja, Halonen pohti.

Puheessaan Halonen kysyi myös, mikä on yhteiskunnan rooli. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta maksaa, mutta samalla se myös ehkäisee kustannusten ja kärsimysten kasaantumista. Samalla se on edistänyt Suomen kilpailukykyä ja mahdollisuuksia edistää kestävää kehitystä. Suunta on nyt kuitenkin huolestuttava.

- Viimeaikainen kehitys on ollut arveluttavaa, Halonen sanoi, määrittelemättä asiaa tarkemmin.

Hän arveli, että EU voi lisätä Suomen ja suomalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa kansainvälisillä areenoilla. Hän arvosteli kuitenkin EU:ta muiden kuin taloudellisten arvojen unohtamisesta.

- Vaikka EU jakaakin samat arvot Euroopan neuvoston ja Yhdistyneiden kansakuntien kanssa, sen toimintaa värittää usein tarpeettoman voimakkaasti talous ja vapaa kilpailu, Halonen moitti.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme