Mainos

Halonen toivoo vaalikeväälle arvokeskustelua

Presidentti Tarja Halonen toivoo tulevalta vaalikeväältä vilkasta keskustelua arvovalinnoista ja siitä, millaisiin seurauksiin poliittiset päätökset johtavat.

Halonen kiinnitti uudenvuoden puheessaan huomiota siihen, että eriarvoistuminen on jatkunut. Hänen mukaansa myös suomalaisten arvot ovat koventuneet. Menestymiseen ja eri alojen huippuihin kiinnitetään julkisuudessa yhä enemmän huomiota, ja mittarina näyttää olevan vain raha.

- Politiikka on valintojen tekemistä. Valinnat johtavat erilaisiin sosiaalisiin seurauksiin. Toivon, että näin vaalivuonna erityisesti näistä asioista käydään keskustelua, Halonen sanoi.

Halonen ilmaisi huolensa myös vähemmistöjen kohtelusta. Hän arvioi mielipiteiden jyrkentyneen niin Suomessa kuin muualla ja muistutti, ettei suvaitsemattomuus ole ratkaisu ongelmiin.

Halonen patisti suomalaisia ja eurooppalaisia rakentavaan yhteistyöhön kansainvälisillä foorumeilla. EU-yhteistyössä on hänen mukaansa "vakavan ryhdistäytymisen aika", sillä tiiviissä integraatiossa ongelmat leviävät eikä sitoumuksista ei ole hyötyä, jos hallituksilta tai kansalaisilta itseltään puuttuu tahto toimia.

Nato-vastaisuudesta turha moittia

Halonen puolusti puheessaan suomalaisten halua pysytellä sotilasliitto Naton ulkopuolella. Hän sanoi jakavansa kansalaisten enemmistön näkemyksen, että uskottava puolustus ei edellytä liittoutumista vaan hyviä naapurisuhteita.Joulukuun alussa julkistetun tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä suomalaisesta vastustaa Nato-jäsenyyttä.

Tämän jälkeen muun muassa presidentti Martti Ahtisaari on sanonut, että suomalaisten Nato-vastaisuus heikentää Suomen ulkoista kuvaa ja asettaa meidät samaan joukkoon Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa.

Halonen rinnasti sen sijaan Suomen Ruotsiin, Itävaltaan, Irlantiin ja Maltaan, jotka ovat Suomen lailla Naton rauhankumppanuusmaita varsinaisen sotilasliiton ulkopuolella.

- On ollut sinänsä odotettavissa, että asiasta käydään meillä keskustelua näin vaalien alla, mutta mielestäni on perusteetonta väheksyä Suomen tai muiden asiassa samanlaisen ratkaisun tehneiden maiden päätöstä.

Halonen piti presidenttinä uudenvuoden puheen nyt toiseksi viimeistä kertaa. Seuraaja hänelle valitaan alkuvuonna 2012.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot