Mainos
Mainos

Halonen: Turkille ei pidä asettaa lisävaatimuksia

Halosen mielestä on tärkeintä, että Turkki täyttää jo asetetut vaatimukset.

Presidentti Tarja Halosen mielestä Turkille ei pidä asettaa mitään sen kummempia lisävaatimuksia kuin muillekaan jäsenehdokkaille. Tärkeintä hänen mielestään on, että Turkki täyttää asetetut vaatimukset. Halonen ei siten hyväksy esimerkiksi Ranskassa esitettyjä uusia ehtoja Turkin jäsenyydelle.

Halonen vastasi muun muassa Turkin jäsenyysneuvotteluihin liittyvään kysymykseen Ahvenanmaalle suuntautuneella maakuntavierailullaan. Hän korosti, että ehdot eivät koske kulttuuria eikä uskontoa. Sen sijaan ne koskevat perusarvoja: demokratiaa, ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota, hyvä hallintoa, sukupuolten välistä tasa-arvoa.

EU:n ulkoministerien on määrä ensi viikolla antaa valtuudet aloittaa neuvottelut Turkin kanssa lokakuussa. Halonen tukee neuvottelujen aloittamista. Hän mielestään jo aiemmin on periaatteessa ratkaistu kysymys, voiko Turkista tulla EU:n jäsen; Turkki haki jäsenyyttä jo monta vuotta ennen Suomea.

Turkin mahdollisen jäsenyyden ympärillä on kuitenkin Halosenkin mielestä asioita, jotka pitää ratkaista. Hän huomauttaa, että Turkki olisi liittyessään saman kokoinen kuin Saksa.

- Sen merkitys esimerkiksi vapaan liikkuvuuden suhteen tai muissa tällaisissa kysymyksissä on tavattoman suuri. Ne eivät ole ylimääräisiä vaatimuksia, Mutta on tietysti aivan eri asia, jos jäseneksi tulee Viro tai Turkki. Sen kokoluokan puolesta pitää kai kiinnittää erilaisiin asioihin huomiota, hän tiivisti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot