Mainos
Mainos

Halonen tyytymätön valmiuslakiesitykseen

Presidentti Tarja Halonen on tyytymätön valtioneuvoston uuteen valmiuslakiesitykseen.

Halonen liitti presidentin esittelyssä pöytäkirjaan lausuman, jossa hän arvostelee esityksen heikentävän presidentin toimivaltaa poikkeusoloissa. Lausuman mukaan presidentti ei pidä hallituksen esitystä "eräiltä osin loppuun asti harkittuna" eikä oikein ajoitettuna.

- Uusi esitys kaventaa olennaisesti presidentin toimivaltaa ulkopolitiikan johtajana ja ylipäällikkönä juuri yhteiskuntamme vaikeimpina aikoina ja jättää lisäksi yhteistoimintamallin juridisesti epämääräiseksi, lausumassa todetaan.

Hallituksen esityksen mukaan päätös poikkeusolojen erityistoimivaltuuksista siirtyy tasavallan presidentiltä valtioneuvostolle. Päätös tehtäisiin valtioneuvoston asetuksella, ja se menisi aina lopullisesti eduskunnan hyväksyttäväksi.

Presidentti muistuttaa lausumassaan, että valmiuslain mukaisilla poikkeusoloilla on lähes aina vahva ulkopoliittinen ulottuvuus. Lisäksi nykyhallitus on ilmoittanut tavoitteekseen arvioida perustuslain toimivuutta, ja tässä esityksessä ehdotetaan jo nyt tavallisen lain säätämisjärjestyksessä muutoksia presidentin toimivaltaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme