Mainos
Mainos

Halonen vauhdittaisi YK:n reformia

Presidentti Tarja Halonen tapaa perjantaina YK:n pääsihteerin Kofi Annanin. Tapaamisen tavoitteena on etsiä ratkaisuja YK:n arvovallan palauttamiseksi.

Pääsihteeri Kofi Annan on muuttanut Chilen matkansa ohjelmaa tavatakseen presidentti Tarja Halosen. Ensi perjantaina he hakevat yhdessä presidentti Ricardo Lagosin kanssa avaimia lukkiutuneeseen järjestelmään.

Brasiliassa tänään puhuneen Halosen mukaan nyt tarvitaan samanmielisten maiden yhteisrintamaa, jotta YK saadaan elvytettyä. Pääsihteeri Annan nimittänee lähitulevaisuudessa korkean tason työryhmän rakentamaan käytännön uudistusohjelmaa.

YK:n uskottavuus ja arvovalta ovat lujilla. Viimeistään Irakin kriisi halvaannutti maailman järjestön Yhdysvaltain konflikteja. Siitä on tullut arvostelijoiden mukaan byrokraattinen mammutti, jossa erilaiset eturyhmät taistelevat vallasta. Suomi on aina ollut YK:n puolustaja. Järjestön keulahahmoihin kuuluvat nykyään mm. Martti Ahtisaari, Harri Holkeri ja Elisabeth Rehn.

"Nato-keskustelu ajankohtainen"

Halonen kommentoi myös suomalaista Nato-keskustelua. Halosen mielestä keskustelua tarvitaan, koska paraikaa tehdään eduskunnalle keväällä annettavaa turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa.

Pari päivää sitten puolustusministeri Seppo Kääriäinen katsoi nettikolumnissaan, että turvallisuuspoliittinen ratkaisu pitäisi tehdä eduskunnalle annettavan selonteon yhteydessä. Kääriäisen mukaan vaihtoehtoja on kaksi: Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana tai Suomi liittoutuu ja hakee Nato-jäsenyyttä.

(STT-MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.11.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme