Mainos
Mainos

Halonen: Venäjän Baltia-aloite myönteinen

Ulkoministeri Tarja Halonen pitää Venäjän aloitetta Baltian maiden turvallisuuden parantamiseksi myönteisenä askeleena, vaikka ajatus turvatakuista onkin hänen mielestään "hieman vanhanaikainen".

Aloite sisältää kuitenkin muita elementtejä, joita Suomikin aikoo tutkia, Halonen sanoi perjantai-iltana uutistoimisto Reutersille antamassaan lausunnossa.
Halonen muistutti, että Suomi vastaustaa kaikkia Pohjolaa ja Itämeren aluetta koskevia alueellisia turvajärjestelyjä, jotka eivät olisi osa koko Euroopan kattavia sopimuksia.

Venäjän aloitteen sisiältöä ei ole julkistettu, mutta Halosen mukaan Venäjä näyttää nyt luopuneen tavanomaisesta vaatimuksestaan, jonka mukaan Virolle, Latvialle ja Liettualle myönnettävät turvatakuut merkitsisivät automaattisesti sitä, että Suomen ja Ruotsin olisi pysyttävä puolueettomina eivätkä ne voisi pyrkiä Naton jäseniksi.
Reuters kertoo Helsingin diplomaattilähteisiin viitaten, että Venäjä ehdottaa aloitteessaan luottamusta lisääviä toimia koko Itämeren alueella, mm. ilmatilan yhteisvalvontaa ja ennakkoilmoituksen antamista sotaharjoituksista.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme