Mainos
Mainos

Halonen vetoaa Romanian johtoon kerjäämisen kitkemiseksi

Presidentti Tarja Halonen on keskustellut tänään Bukarestissa Romanian presidentin Traian Basescun kanssa maan romaniväestön hakeutumisesta muihin EU-maihin ansaitsemaan elantonsa kerjäämällä.

Rummut pärisivät ja torvet soivat tasavallan presidentin virallisella vierailulla Romanian pääkaupungissa.Puitteet ovat upeat, köyhä maa on ehostanut keskustan muistomerkit, puistot ja julkiset rakennukset - osittain EU:n tuella.

Mutta varsin nopeasti juhlallisuudet vaihtuivat arkisin teemoihin, kun pöydälle nostettiin viime aikoina suomalaisiakin hiertänyt kiusallinen pulma. Romanian EU-jäsenyyden seurauksena vanhoihin unionin maihin vaeltaa kymmeniä tuhansia köyhiä romaneja hankkimaan elantoaan kerjäämällä kaduilla.

Mitään nopeaa ratkaisua ongelmalle ei ole luvassa, ja Romanian presidentti vetosikin muiden maiden apuun. Hän korosti kuitenkin, että Romania ei suunnittele minkäänlaisia matkustusrajoituksia omille kansalaisilleen, edustavatpa he sitten maan valtaväestöä tai romaneja.

Halonen kertoi presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että katukerjääminen vahingoittaa Romanian muilta osin hyvää mainetta Suomessa.

- Se näkyy meillä Romaniasta eniten, ja se on vahinko. Tehkäämme työtä yhdessä ongelman ratkaisemiseksi hyvässä hengessä, Halonen vetosi.

Yhtenä ratkaisuna Halonen piti romanilasten koulutuksen kehittämistä.

- Pohjolassa emme pidä kerjäämistä työnä, Halonen korosti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme