Mainos
Mainos

Halpabussit yleistyvät Suomessa - ensimmäinen reitti Tampereelta Poriin

Onnibus Oy aloittaa linja-autojen halpamatkat Suomessa. Ensimmäinen reitti aukeaa tammikuun alussa Tampereen ja Porin välille. Vuoroja lähtee vähintään yksi päivittäin, ja ne pysähtyvät pikavuoropysäkeillä.

– Halvimmat liput maksavat kolme euroa. Näillä näkymin matkat alkavat ja päättyvät linja-autoasemilla, yhtiön toimitusjohtaja Pekka Möttö kertoo.

Yhtiö aikoo rakentaa valtakunnallisen halpareittien verkoston sitä mukaa, kun reitit vapautuvat kilpailulle.

– Pikavuoroliikenne Suomessa perustuu vielä linjaliikennelupiin: se on käytännössä sama asia kuin monopoli. EU:lle tällainen ei käy, joten Suomenkin joukkoliikennelakia on muutettu.

Vanhat linjaliikenneluvat ovat voimassa eripituisia siirtymäaikoja. Viimeisetkin luvat päättyvät vuonna 2019. Tampereen ja Porin väli vapautui kilpailulle ensimmäisenä.

– Emme ole edes punoneet vielä tarkempia juonia tulevaisuuden suhteen. Kitee-Joensuu-väli vapautuu ensi kesänä. Firmamme kotipaikka on Kitee, joten ehkä meidän pitää hakea sinnekin lupaa. Vaikka ei se ehkä ole maailman houkuttelevin linja markkinaehtoiselle liikenteelle, Möttö nauraa.

Eniten yhtiötä kiinnostavat suurten kaupunkien väliset reitit.

Kilpailu ei ole vielä alkanut

Toimitusjohtaja Möttö arvioi, että Onnibusin keskimääräinen hintataso jää noin puoleen VR:n ja linja-autoyhtiöiden nykyhinnoista.

Mötön mukaan yhtiö ei kuitenkaan haasta ensisijaisesti joukkoliikennettä. Kohteena ovat henkilöautot ja polttoaineen hinta. Yhtiö varautuu myös kovaan kisaan.

– Olen hämmästynyt, kun tietojemme mukaan kukaan ei ole vielä aloittamassa kilpailevaa toimintaa.

Ainakin tammikuun ajan Onnibusin kyydin voi maksaa vain linja-autossa. Yhtiö pyrkii avaamaan nettikaupan helmikuussa.

– Nettikauppa on vielä koodausvaiheessa. Haluamme siitä kerralla toimivan, ettei käy niin kuin VR:lle.

Möttö kertoo, että halpayhtiöiden malli toimii linja-autoliikenteessä hyvin maissa, jossa kilpailu on sallittu.

– Emme keksineet pyörää uudestaan vaan teimme siitä oman versiomme.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme