Mainos
Mainos

Hämärän rajamailla -ovatko yliluonnolliset ilmiöt todellisia?

Suomalaiset ovat viime aikoina kiinnostuneet kovasti enkeleistä, keijuista, ennustuksista ja ylipäänsä kaikesta yliluonnollisesta. Esimerkiksi irlantilaisen "enkelikuiskaaja" Lorna Byrnen esiintymiset ja teokset enkeleistä ovat olleet meillä huikeita menestyksiä. Ensi torstaina Suomeen tulee Myytinmurtajat- ja Mentalist-sarjojen asiantuntija, psykologian professori Richard Wiseman julkistamaan teoksensa Yliluonnollinen ilmiö. Totuus on jossain sisällämme. Hän on varma siitä, että yliluonnollisia ilmiöitä ei ole olemassakaan.

Wiseman sanoo, että yliluonnolliset ilmiöt eivät kerro henkimaailmasta, vaan omien aivojemme kyvystä havaita yhteyksiä asioiden välillä ja ominaisuus johtaa toisinaan harhaan. Toisaalta Wisemanin mukaan haluamme myös jostain syystä uskoa salaperäiseen yliluonnolliseen ja se selittää osaltaan enneunia, telepatiaa tai kummitustarinoita.

Aku Ankka ja Hannu Hanhi

Wisemanin mukaan esimerkiksi usko siihen, että jotakin onni aina potkaisee yliluonnollisella tavalla ja toinen on syntymästään saakka epäonnekas, on hölynpölyä. Hänestä tässäkin asiassa aivoillamme on suuri merkitys.

Wisemanin mielestä kuka tahansa voi olla onnekas. -Onni ei ole asia, jota vain odotellaan, vaan se on luotava itse.Onnekkaat ihmiset ovat usein kaikella tapaa myönteisiä ja he vetävät siten muita ihmisiä puoleensa. Ihmiset, jotka taas uskovat epäonnistuvansa työhaastattelussa tai kokeessa, ovat taipuvaisia ajattelemaan, että turha siis edes valmistautua. Näin epäonnesta tulee itseään toteuttava ennustus, Wiseman sanailee.

-On turha luulla, että pääsy suosittuun tv-ohjelmaan kääntää onnen. Paljon todennäköisemmin saavuttaa onnekkaan elämän, jos panostaa opiskeluun, kunnollisiin arvosanoihin ja hyvään koulutukseen, Wiseman sanoo.

Wiseman on tutkinut aihetta vuosia ja haastattelu meedioita, jahdannut aaveita, tutkinut enneunia ja ruumiista irtautumisia. Hän onkin brittimedian lainatuin psykologi. Wiseman aloitti uransa taikurina ja kirjassa hän avaa myös silmänkääntötemppujen salaisuuksia.

Hän painottaa koko ajan, että salaperäisin arvoitus on joka tapauksessa korviemme välissä.

Wiseman haluaakin kirjassaan osoittaa, että jännittävintä on paljastaa huijarit ja suhtautua paranormaaliin järjellisesti.

Yliluonnollinen ilmiö julkistetaan 8. maaliskuuta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme