Mainos
Mainos

Hammashoidon alueellinen päivystys aloittaa Turussa

Turun yliopiston hammaslääketieteen klinikalle sijoitettu viikonloppupäivystys palvelee 21 kunnan asukkaita Lounais-Suomen alueella.

Yli neljäsataa tuhatta Lounais-Suomen asukasta saa syyskuun alusta yhteen paikkaan keskitetyn hammaslääkärin viikonloppupäivystyksen. Sairaanhoitopiirin järjestämään akuuttipäivystykseen osallistuu hammaslääkäreitä 21 kunnan terveyskeskuksista.

Turun yliopiston hammaslääketieteen klinikalle sijoitettu päivystys on ensimmäinen Suomessa ja halukkaille heti valmis kopioitavaksi, vakuuttaa ylilääkäri Risto-Pekka Happonen Turun yliopistollisen keskussairaalan suusairauksien klinikalta.

- Minusta tämäntyyppinen malli on yksi hyvä vaihtoehto silloin, kun halutaan yhdistää toimintoja, tehdä todellista alueellista, seudullista yhteistyötä. Näkisin että on mahdollisesti myös muita terveydenhuollon aloja, joissa tämäntyyppistä ajattelua voidaan toteuttaa, linjaa Happonen.

- Tässä on nimenomaan ollut tarkoitus, että jokainen asukas Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä olisi samanarvoisessa asemassa, korostaa ylilääkäri Happonen.

Uudenlaisen yhteistyön uskotaan tulevan kunnille halvemmaksi kuin ostopalvelu yksityisiltä. Yhden viikonlopun aikana Turun akuuttipäivystyksen arvioidaan hoitavan vajaata kolmeakymmentä potilasta, sillä akuuttipäivystykseen otetaan hoidettavaksi vain kiireelliset tapaukset.

Uutta järjestelmässä on myös sen kytkeminen Turussa uudelleen alkaneeseen hammaslääkäreiden peruskoulutukseen. Kliinisen koulutusvaiheen saavuttaneet opiskelijat pääsevät mukaan päivystysrinkiin. Happonen uskoo, että näin luodaan uutta lääkäripolvea, joka ei kavahda viikonlopputöitä. Ylilääkäri näkee akuuttitapauksien hoitamisen parantavan myös hammaslääkäriopiskelijoiden taitoja.

- Me saamme sellaisia hammaslääkäreiksi valmistuvia Turusta, jotka kykenevät vastaamaan vaikeisiinkiin päivystyshaasteisiin, toteaa ylilääkäri Risto-Pekka Happonen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme