Mainos
Mainos

Hammashoito jalkautumassa vanhusten luo

Järvenpäässä on ryhdytty viemään hammshoitoja suoraan vanhusten luo. Tavoitteena on parantaa suun terveyden ohella myös kansantauteja.

Järvenpäässä hammashoitoa viedään vanhusten avohuoltoon. Tarkoituksena on tavoittaa ikäihmisiä paremmin ja torjua suun sairauksia jo ennalta. Sosiaali- ja terveysministeriö haluaisi, että tällainen toiminta lisääntyisi koko maassa.

Järvenpäässä jokaisella vanhusten päiväkodin asiakkaalla on mahdollisuus saada asiantuntijan arvio suun terveydentilasta.

Järvenpään esimerkki on ihanteellinen verrattuna muuhun maahan. Monella ikäihmisellä hammastarkastuksesta on vuosikymmeniä, sillä he eivät usein itse hakeudu palveluihin. Gunnar Peussa vahvistaa asian.

- En minä muuten olisi hammaslääkäriin mennyt ensinkään. Tämähän lähentää tätä välimatkaa, toteaa Peussa.

Järvenpään projektissa onkin kyse juuri siitä, että mahdolliset ongelmat halutaan hakea esiin ennen kuin ne pahenevat. Suun terveydellä on suora yhteys kansantauteihin. Väestön ikääntyminen antoi pontta asian aloittamiselle.

Järvenpään johtava hammaslääkäri Joonas Pulkkinen tietää, että resurssit ovat vähissä.

- Pelkästään paikkaamalla meillä ei tule koskaan riittämään mitkään resurssit, ei julkisella eikä yksityisellä puolella. Meidän on pakko suuntautua ehkäisevään terveydenhuoltoon, toteaa Pulkkinen.

Tavoitteena on myös, että ihmiset oppisivat pitämään huolta hampaistaan itse. Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvoksen Anne Nordbladinmukaan tämänkaltaiset toimet pitäisi aloittaa viimeistään nyt koko maassa.

- Meillä on tässä hoitotakuun toteuttamisessa menty eteen päin ja on näitä pitkiä jonoja saatu lyhennettyä ja varmasti se mahdollistaa ikäihmisten suun hoidon kehittämisen.

Ministeriössä kuitenkin myönnetään, että tässä asiassa kuntien välillä on suuria eroja.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme