Mainos
Mainos

Hammashuollon ikäsyrjintä loppumassa

Hammashuollon ikäsyrjinnästä pyritään pääsemään eroon kertaheitolla jo vuonna 2001, sanoo peruspalveluministeri Eva Biaudet. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että vastuu koko väestön hampaista sysättäisiin kunnille. Biaudetin mukaan perinteistä jakoa yksityisen ja kunnallisen hoidon välillä ei ole edes suunniteltu muutettavaksi eikä potilaita siirretä yksityiseltä puolelta julkiselle puolelle. Ikärajat on sen sijaan tarkoitus poistaa molemmista järjestelmistä.

Toistaiseksi ei ole vielä olemassa minkäänlaista mallia siitä, miten hammashuollon laajennus toteutetaan kustannuksia kasvattamatta. Hallitusohjelman mukaan yhteiskunnan tukea hammashuoltoon suodaan koko väestölle vaiheittain. Ikäsyrjinnästä luopuminen ei merkitse sitä, että kuntien hammashoitoloiden ovet avautuisivat kaikille tai että sairausvakuutuskorvaukset olisivat samat kuin nyt.

Hälyttäviä tietoja vanhusten hampaista


Erikseen on tarkoitus pohtia, miten julkisella puolella voitaisiin huolehtia nykyistä paremmin erityisryhmien, kuten vanhusten ja vammaisten hampaista. Hammashuollon selvitysten yhteydessä on tullut esiin paljon hälyttäviä tietoja mm. vanhusten hampaiden kunnosta. Esimerkiksi laitoshoidossa olevien vanhusten suussa olevat tulehdukset jäävät usein hoitamatta.

Kokeilukunnissa on selvitetty, miten toimintaa voitaisiin tehostaa työskentelytapoja muuttamalla tai asiakasmaksujen avulla. Myös kunnissa joudutaan pohtimaan, miten paljon annetaan kenellekin, jos ikärajoja ei ole. Biaudet korostaa, että toistaiseksi kaikki on kuitenkin vielä auki eikä mitään vaihtoehtoa ole lyöty lukkoon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot