Mainos
Mainos

Hämmästyttävä sumuilmiö Päijänteellä - mistä tässä on kyse?

MTV3 Uutisten lukija lähetti toimitukseen kuvia luonnonilmiöstä, joka hämmästytti niin toimittajia kuin meteorologiakin. Mitä sinä näet kuvassa?

Ere Kariola kuvasi kesäasunnollaan Päijänteen Asikkalanselän rannalla toissa päivänä auringonlaskua, kun kamera tallensi oudon ilmiön.

– Jään ja avoimen veden rajassa ilmaan nousi valtava sumupallo. ”Pallo” lähti vyörymään veneen vauhdilla harjun suuntaisesti kohti Karisalmen siltaa. Se pysyi kasassa pari minuuttia, kunnes se levisi järvenpintaan, Kariola kertoo.

MTV3:n meteorologi Miina Manninen antaa ilmiölle yhden selityksen.

– Saattaa olla, että aurinko on lämmittänyt ilmaa jään päällä. Siihen on voinut muodostua niin sanottu lämpimämmän ilman allas, eli ilma on siinä lämpimämpää kuin suoraan veden päällä, Manninen sanoo.

– Ennen sumun muodostumista lämmin ilma on virrannut avoimen veden ylle, jolloin se on jäähtynyt nopeasti. Ilman kosteus on kuitenkin pysynyt samana, joten kun ilma jäähtyy kastepisteeseensä, kosteus tiivistyy sumuksi.

Toimituksen muita veikkauksia ovat pinnalla käynyt sukellusvene, ufo ja lauttasauna. Mitä sinä näet? Tiedätkö, mistä luonnonilmiöstä on kyse? Kuvat saa näkymään suurempina niitä klikkaamalla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme