Mainos
Mainos

Hanavesi pullovettä parempaa

Hanavesi on Suomessa huomattavasti puhtaampaa kuin pakattu vesi.

Kansanterveyslaitoksen tuore tutkimus osoittaa, että pullovesi voi sisältää sata kertaa enemmän bakteereja kuin hanavesi. Lähdevesiautomaattien mikrobipitoisuus voi olla hanaveteen verrattuna jopa tuhatkertainen.

Jos pakatun veden mikrobipitoisuus on suuri, vettä ei voi pitää hyvälaatuisena. Tutkimuksen mukaan suurista mikrobipitoisuuksista ei kuitenkaan ole terveyshaittaa.

Tutkimuksen yhtenä tavoitteena oli myös selvittää suositusarvo veden sisältämien mikrobien määrästä. Arvon tarkoituksena on antaa suuntaa muun muassa laboratorioille epäilyttävien vesierien tutkimisessa. Suositusarvo pyritään saamaan voimaan ennen kesää.

Tutkimus toteutettiin siten, että kaupoista ostettiin viime vuoden aikana 115 vesipulloa, jotka edustivat kahtatoista tuottajaa ja kahdeksaatoista tuotemerkkiä. Lisäksi näytteet otettiin sadasta lähdevesiautomaatista eri puolilla maata.

Pitkä säilytysaika heikentää pakattujen vesien laatua. Pullotettu vesi on yleensä pohjavettä, jossa on aina maaperästä peräisin olevia mikrobeja. Ne lisääntyvät säilytyksen aikana.

Tutkimuksen mukaan pakattuja vesiä kannattaa käyttää erityistilanteissa, kuten vesiepidemioiden yhteydessä sekä matkustettaessa maissa, joissa verkostovesi ei ole turvallista.

Tutkimus julkistettiin Kuopiossa ja se koski vain hiilihapottomia vesiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme