Mainos
Mainos

"Hankala paikka" – ulkoministeri Soini kuvailee Pohjois-Korean tilannetta

Pohjois-Korean uusin ohjuskoe on ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan jälleen yksi osoitus kansainvälisen yhteistyön tarpeelle. Soini kuvailee Pohjois-Korean tilannetta hankalaksi paikaksi.

– He näyttävät olevan täysin piittaamattomia kansainvälisistä normeista ja yhteisistä pelisäännöistä.

Soini korostaa, että tilanne on ratkaistava puhumalla. Sotilaallisella puuttumisella voisi olla hänen mukaansa katastrofaalisia seurauksia.

– Tässä tarvitaan yhteistyötä. Kiina olisi merkittävä kumppani tässä, ja tietysti Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean pitäisi päästä jollain aikavälillä keskusteluihin keskenään.

Suomi isännöi parhaillaan sotilasliitto Naton joukkotuhoaseiden leviämisen estämisen, asevalvonnan ja aseidenriisunnan konferenssia, johon on kokoontunut laaja joukko kansainvälisiä asiantuntijoita.

Pääpuheenaiheina ovat muun muassa kemiallisten aseiden käyttö Syyriassa ja Pohjois-Korean tilanne.

Puhuttava on ilman haluakin

Täydellistä ydinkoekieltosopimusta valvovan järjestön (CTBTO) pääsihteeri Lassina Zerbo korosti avauspuheenvuorossaan diplomatian ja kärsivällisyyden tärkeyttä Pohjois-Korean tilannetta käsitellessä. Zerbo pitää viimeaikaisia ohjuskokeita hyvin valitettavana kehityksenä.

– Meidän ei pidä olla pessimistisiä ratkaisumahdollisuuksien suhteen -- diplomatia on opettanut minulle, että pitää olla kärsivällinen ja toiveikas, Zerbo sanoi.

Hän korosti, että ratkaisu voi löytyä dialogin kautta ja yhtenä pulmana onkin, miten pitää yllä keskustelua osapuolen kanssa, joka ei halua keskustella.

Avajaistilaisuuden jälkeen medialle puhunut ulkoministeri Soini tarttui Zerbon ajatukseen dialogista haluttoman kumppanin kanssa.

– Täytyy keep on knockin', niin kuin tuo sanoi aikanaan. Koputtele taivaan ovelle, niin se saattaa aueta vielä, Soini pohti. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme